Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Омбудсманът препоръчва минималната пенсия да не е под линията на бедност

Да се потърси правен механизъм за актуализиране на най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст, настоява Диана Ковачева

Омбудсманът препоръчва минималната пенсия да не е под линията на бедност

Снимка: Pixabay

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до управителя на НОИ Ивайло Иванов с препоръка да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст, така че тя да не е под линията на бедност. Това съобщават от пресцентъра на омобществения защитник.

По данни на НОИ към момента размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 219, 43 лв., при линия на бедността за тази година от 348 лева. От 1 януари 2020 г. линията на бедност ще бъде 363 лева, а от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 250 лв., припомня в становището си омбудсманът. 

Още по темата

Повод за писмото на Диана Ковачева са стотиците жалби, както и петиция от 1800 души до институцията на обществения защитник, в която граждани се оплакват, че и с очакваното индексиране на пенсиите от юли следващата година от 6,7 на сто, спрямо ръста на цените и инфлацията техните доходи ще бъдат под линията на бедността, а полученото увеличение те определят като крайно недостатъчно за реално подобряване на жизнения им стандарт.

"Предвид очакванията от страна на възрастните хора към компетентните държавни институции, за предприемане на действия, които да им осигурят доходи за достойно съществуване, се обръщам към Вас с препоръката да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на пенсиите до нива, които да им гарантират достоен живот и да ги изведат от групата на хората, живеещи под прага на бедност. С надежда за лична ангажираност на представляваните от Вас институции, очаквам да бъда информирана в разумен срок за вижданията Ви и действията, които ще предприемете за решаването на изложените проблеми", завършва омбудсманът.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
3
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ковачева да не се поддава на тези търтеи, които искат повишение! Парите няма от къде да се вземат, освен да бъдат ограбени съзнателните граждани, внасящи си порядъчно осигуровките. Глупавото понятие "линия на бедност" трябва да се забрави. Всеки трябва да живее така, че да мисли за бъдещето си! Това че не го прави, не означава другите да мислят за него. Всичките с много ниски пенсии са хора с малко години осигурителен стаж и с осигуровки на и под (земеделски производители и подобни) минимума, т.е. това са мързели и тарикати! Не заслужават никаква държавна подкрепа, дори и човешко съчувствие.
1
 
3
 
1
fon
преди 7 месеца
А омбудсманът знае ли каква му е работата? И проблемът според тази патица бил в закона.

Още от Икономика и политика
Здравният министър: Лъжа е, че областни градове ще бъдат затваряни с КПП-та