Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Омбудсманът: Приоритет е битката с монополите

Ще се стремя да приближавам институциите до хората, каза Диана Ковачева

Омбудсманът: Приоритет е битката с монополите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новоизбраният обществен защитник Диана Ковачева определи като свой приоритет битката с монополите.

Вчера Народното събрание избра единодушно Диана Ковачева за национален омбудсман и така тя започва пълен свой мандат, след като наследи на поста Мая Манолова. „Такова безпрецедентно доверие се случва рядко и задължава, но показва значението на омбудсмана и е ясен знак за хората“, заяви Ковачева пред bTV.

„Ще се стремя да съм близо до хората и да приближавам институциите до тях“, заяви омбудсманът.

През изминалите девет месеца на поста тя е набелязала големите проблеми за хората и своите приоритети като техен защитник.

Големите страхове на хората са потребителски, те са притеснени, че няма да могат да плащат сметките и задълженията си. Тези страхове са се засилили с кризата около коронавируса, посочи Ковачева. 

Още по темата

Като пример за своите действия тя даде случаят с опита на топлофикациите да увеличат цените на парното и сметките за март, на което се е противопоставила и КЕВР се е произнесла в полза на потребителите. Хората трябва да почувстват намалението на цените на газа по сметките си за парно и то трябва да бъде отразено ясно, посочи Ковачева.

Друг голям проблем в българското общество са „вечните длъжници“, от които няма какво вече да вземеш, но продължават да бъдат преследвани до края на живота им. На тези хора трябва да се даде втори шанс, но това трябва да стане чрез закон, който да бъде приет от парламента. В тази посока вече е направен проект от предишния омбудсман, отбеляза Ковачева, която допълни, че колекторските фирми и компаниите за бързите кредити са спазили нейната препоръка „за това, че ще имат обща политика, с която да информират хората и ще се задължат да имат индивидуален подход към тях“.

Диана Ковачева заяви, че трябва да продължи и реформата в съдебната система, за което дава сигнал и ЕС, като според нея трябва да се акцентира върху електронното правосъдие. Така то ще бъде по-достъпно до хората, а и в ситуации като тази с епидемията с коронавируса няма да спират да работят съдилищата.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
омбудсмана е като вице президента... абсолютно ненужна длъжност за нашата държава!

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България