Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Омбудсманът сезира КС за текст от Кодекса на труда за трудовите възнаграждения

Разпоредбата за намаляването на заплатите при финансови трудности е в противоречие с принципите на правовата и социалната държава, пише в мотивите към жалбата

Омбудсманът сезира КС за текст от Кодекса на труда за трудовите възнаграждения

Снимка: Pixabay

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд (КС) заради текст от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да изплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения. Това съобщават от кабинета на омбудсмана.

Разпоредбата е в противоречие с принципите на правовата и социалната държава и с преамбюла на българската Конституция, пише в мотивите на жалбата. 

Разпоредбата съдържа и вътрешно противоречие, защото работникът бива ощетен от работодателя, тъй като си изпълнява задълженията, а му се гарантират едва 60 на сто от неговата заплата, мотивира се общественият защитник.

Според Манолова Конституцията е ясна - за всеки положен труд се изплаща пълно трудово възнаграждение.

Трудовото възнаграждение е основният, а често пъти и единственият източник на доходи за работника или служителя. Не са редки и случаите, когато само един от двамата родители работи по трудово правоотношение, когато единственият трудов доход е намаленото трудово възнаграждение. На този доход разчита цялото семейство, пише в жалбата.

Още по темата

Манолова посочва още, че този текст от Кодекса се отклонява от конституционната повеля за определяне на трудовото възнаграждение според извършената работа. Забавеното плащане на заплати с месеци и години извън установените в закона срокове противоречи и на чл. 16 от Конституцията, което поражда правна несигурност, подчертава тя.

Ако Конституционният съд установи и обяви за противоконституционен този текст от основното трудово законодателство, тази законова разпоредба в посочената й част ще престане да се прилага 3 дни след влизането в сила на решението на Съда. Това означава, че работодателите няма да имат право да намаляват размера на трудовото възнаграждение при финансови затруднения.

Така ще действа пряко разпоредбата от Конституцията, според която работодателят трябва „в установените срокове... да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа", посочва омбудсманът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Емил Кошлуков заема поста програмен директор на БНТ1