IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Топлофикациите нямат основания да искат по-високи цени

Необходима е ревизия на наредбата за промяна веднъж в годината на цената на топлинната енергия, след като цената на газа се изменя всеки месец, посочи Диана Ковачева

12:44 | 01.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: БГНЕС

 

Категорично топлофикациите нямат никакви основания да искат по-висока цена на парното. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева по БНТ и потвърди, че вече е възразила пред Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР).

"Топлофикациите предлагат драстично увеличение на цените на парното за следващия сезон и не разбирам на какво отгоре искат подобни цени. Например топлофикация във Велико Търново иска 71% увеличение, в Бургас - 32%, в Перник - 61%, във Враца - 41%, в София - 15%", припомни тя.

Ковачева е категорична, че подобно увеличение е немотивирано, защото не кореспондира с повишено качество на услугите.

„Смятам, че подобно драстично увеличение в условия, в които хората имат финансови затруднения, по никакъв начин не може да бъде обосновано и очаквам КЕВР да отхвърли тези немотивирани искания", заяви тя.

Според омбудсмана наредбата за цените на топлофикациите, на топлоснабдяването и на топлинната енергия трябва да бъде променена, защото прогнозните елементи са изключително много.

"Неудачно е да се променя цената на топлинната енергия само веднъж в годината, при условие че цената на природния газ всеки месец се променя, което означава, че хората или надплащат, или пък после трябва да доплащат. Необходима е ревизия на тази наредба", категорична е Ковачева.

Тя е на мнение, че има опит за злоупотреба с доброто отношение на Комисията за водно и енергийно регулиране, затова настоява КЕВР да защити гражданите.

Омбудсманът съобщи, че хората продължават да се оплакват, че не разбират изравнителните си сметки, но се надява, че топлофикациите са оправили фактурите, за да бъдат разбираеми за потребителите.

Що се отнася до паспортизацията на сградите, Ковачева отбеляза, че законът не предвижда паспортизация за старите сгради. „Паспортизация трябва да има за новите сгради и за сградите в сериозна реконструкция“, посочи Ковачева.

По думите й не трябва да се допуска до натоварване на собствениците на имотите, а само удължаването на сроковете не разрешава проблема, затова Ковачева настоя концепцията за паспортизация да бъде преосмислена.

Във връзка с продължителната изолация на децата от училище заради пандемията, омбудсманът заяви, че пандемията и продължителното дистанционно обучение са довели до трудности при адаптация при връщането в училище.

„В институцията на омбудсмана има десетки жалби от родители, които са обезпокоени от тревожността на децата им, от стреса и адаптацията в училище“, съобщи Ковачева и предупреди, че дългият ежедневен престой пред компютрите и телефоните на практика влияе негативно върху психиката, развитието на мозъка и зрението на децата.

Според нея с изолацията и затварянето в домовете децата имат проблем да се върнат към нормалния си живот. Ковачева се надява лятото да бъде използвано по един по-добър начин, за да може децата да се върнат към нормалното общуване.

Диана Ковачева информира, че два пъти са се повишили жалбите при омбудсмана и за достъпа до здравеопазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още