IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн платформа за наличието на аптеките в страната ще стартира от април

Българският фармацевтичен съюз ще участва в подготовката на Националната аптечна карта

13:09 | 11.02.16 г.
Онлайн платформа за наличието на аптеките в страната ще стартира от април

Българският фармацевтичен съюз (БФС) е във финален етап на разработване на уеб платформа за визуализация на разпределението на аптеките и дрогериите по видове и дейности, която може да бъде използвана при изготвянето на нормативния документ „Национална аптечна карта“. Платформата ще показва броя на аптеките в едно населено място и дейностите, които извършват, съобщават от организацията.

Електронният регистър на БФС, в който са вписани данните за всички магистър-фармацевти, имащи право да практикуват у нас, ще бъде свързан с уеб платформата за разпределението на аптеките. Така всеки ще може лесно и по всяко време да провери коя е най-близката аптека с договор с НЗОК, дали в нея се отпускат инсулини или се приготвят лекарства. 

Очаква се уеб платформата да стартира и да бъде достъпна в началото на април.

Българският фармацевтичен съюз ще участва в подготовката на Националната аптечна карта, което е заложено в проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Чрез Националната аптечна карта ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти и фармацевтични услуги, осигурявани от аптеки и ще се идентифицират населените места, в които има недостиг. Националната аптечна карта ще бъде основен инструмент за осигуряване на равномерен достъп до фармацевтични услуги и грижи за населението.

Съпоставка на данните при обработка на информацията от регистрите на институциите със средноевропейските показатели показва, че страната ни е на едно от челните места по брой аптеки на 100 000 души население и на едно от последните по достъп до фармацевтична услуга. Достъпът до фармацевтична услуга се определя не от броя на аптеките, а от дейностите, които те осигуряват и магистър-фармацевтите, които ги извършват, напомнят от БФС.

Според електронния регистър на Българския фармацевтичен съюз към момента в страната практикуват 6050 магистър-фармацевти.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още