IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасните пестициди край село Яворово вече са премахнати

Ще бъдат унищожени във Франция

13:26 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Три тона опасни пестициди, открити край старозагорското село Яворово, вече са премахнати. Сред веществата, „съхранявани“ десетилетия под открито небе имаше арсен, живак, олово и сяра, съобщава bTV.

До премахването се стигна, след като вчера провекра на прокуратурата и екоминистерството установи опасните боклуци.

Отровите вече са пакетирани и извозени. Ще бъдат унищожени във Франция, увери още вчера министърът на околната среда и водите Емил Димитров. „В България няма да се изгарят, не ни е разрешено да изгаряме, нямаме такива намерения, няма никой да бъде тровен по какъвто и да било начин, напротив – всички усилия са това, което е намерено и открито, да бъде събрано, транспортирано и обезвредено в чужбина“, каза вчера м министърът. 

Кметският наместник в село Яврово Жечо Жечев твърди, че не е подозирал, че на територията на бившето ТКЗС на селото се съхраняват опасни пестициди.

Към момента РИОСВ е открила опасни пестициди на общо 17 места, от които 3 – в област Ямбол и 14 – в област Стара Загора. Пестицидите са токсични химични вещества, трудно се разграждат, натрупват се в организма и в хранителната верига и се прехвърлят по въздуха, водата и мигриращите биологични видове, като по този начин се отлагат (депонират) на разстояние от мястото на тяхното освобождаване. В резултат на тава е наложена забрана за използването на някои от тях и включването им в списъка на устойчивите органични замърсители, уточняват още от МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още