Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Опциите на малкия и среден бизнес за финансиране - все по-далече от банките

Все по-важна става ролята на фондовия пазар, коментираха участниците в бизнес форума „Алтернативни възможности за финансиране на устойчивия растеж“

Опциите на малкия и среден бизнес за финансиране - все по-далече от банките

Снимка: Pixabay

„Българската икономика расте и тенденцията се очаква да продължи и през следващите години. Ръстът на икономиката е особено видим в представянето на малките и средни компании, но устойчивостта му е предизвикателство за управление“, коментираха участниците бизнес форума „Алтернативни възможности за финансиране на устойчивия растеж“, организиран от Българската стопанска камара (БСК), заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), инвестиционен посредник „Карол“ и СФБ Капиталов пазар.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще бъде в рамките на 3,9% до 2020 г., прогнозира Камен Колев, зам.-председател на БСК. Инфлацията ще достигне съответно 1,4, 1,7 и 1,8% през следващите три години спрямо 1,1% през 2017 г. Очакванията на БСК са за преки чуждестранни инвестиции в размер на 2,2% от БВП през 2020 г. Износът се повишава, подкрепен от ръста в износа за Европейския съюз. Основните факторите за растежа са два – годишен ръст на туристическите нощувки и цената на петрола. Ръстът в заплатите ще продължи с годишен темп между 8 и 10% в частния сектор, а причината са липсващите квалифицирани кадри.

На този фон все повече мениджъри и собственици на малък и среден бизнес се сблъскват въпроса какви варианти има бизнесът за финансиране на идеите си като алтернатива на банките?

Една от грантовите инициативи за устойчиво развитие, предлагани на пазара, е програмата за подкрепа за малкия бизнес на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тя цели предоставяне на консултантска помощ в областта на стратегия, търговия и насърчаване на износа, финансовото управление, ефективност на ресурсите и маркетинга.

В обсега на програмата могат да попаднат фирми с оборот до 50 млн. лв. годишно и с по-малко от 250 служители, обясни Мирослав Стоянов, мениджър за България по програмата на ЕБВР. По думите му 67%, или около 10 хил. евро, се осигуряват от банката след успешно приключване на проекта. Резултатите са – 70% от клиентите увеличават оборота си с 30% и близо 60% подобряват продуктивността си.

Програмата работи успешно в Румъния, а в България стартира в края на миналата година, като се очаква първите резултати да бъдат ясни през 2019 г., тъй като продължителността на един проект е между 3 и 9 месеца.
Не по-малко внимание компаниите трябва да обърнат на доброто корпоративно управление. „То създава стойност, когато компаниите действително вярват, че прозрачността, отчетността и комуникацията са важни“, обясни от своя страна Маню Моравенов, председател на СД, СФБ Капиталов пазар.

По думите му компаниите с добро корпоративно управление имат 8% по-висок рейтинг, подобрен риск мениджмънт, по-висока оценка, по-добро представяне на акциите (ако са публична компания), по-добър достъп до капитал и по-добра устойчивост на бизнеса.

Моравенов подчерта, че все по-важна става ролята на фондовия пазар за доброто корпоративно управление.
Ползите от Българската фондова борса описа Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на „Карол“. Сред тези предимства са стимулирането на растежа, достъпът до нови пазари и нови продукти, както и привличане на стратегически партньор.

Рабаджийски подчерта, че излизайки на капиталовия пазар, една компания си осигурява бързо и лесно финансиране, стратегия за изход, ако реши да продаде бизнеса си, ликвидност на акциите, мотивация сред служителите и не на последно място престиж и разпознаваемост.

За малки компании, които смятат, че нямат достатъчно ресурс, за да пристъпят към тази крачка, през май 2018 г, стартира ваучерна схема за достъп на МСП до Българска фондова борса (БФБ) – програма за грантово финансиране на разходите по привличане на финансиране от капиталовия пазар в България. Общо 78 предприятия ще могат да получат финансиране от 50 хил. лв., което да покрие разходите им за излизане на борсата.

„БФБ разполага с огромни парични ресурси, които са натрупани и търсят къде да бъдат инвестирани“, заяви изпълнителният директор на „Карол“

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева подаде оставка