IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторите на язовири трябва да осигурят свободен обем заради снеготопенето

Има тенденция към задържане и намаляване на водните нива, каза Павел Гуджеров

13:50 | 12.03.15 г.
Операторите на язовири трябва да осигурят свободен обем заради снеготопенето

Екоминистерството е предприело действия, за да се противодейства на евентуални наводнения след снеготопенето. В момента водите са с високи прагове, но има тенденция към задържане и намаляване на водните нива. Това каза пред журналисти зам.-министърът на околната среда Павел Гуджеров, който участва в конференцията „БУЛАКВА 2015 – енергийна ефективност в отрасъл ВиК“. 

Той съобщи, че е обявен оранжев код за река Тунджа при Елхово и река Мочурица (част от водосбора на Тунджа) при село Воденичене.

От утре се очакват валежи от 1 до 5 литра на кв. м, а вдругиден – от 1 до 10 литра на кв. м и по по-високите места - сняг. Въпреки това се очаква в следващите пет дни нивата на реките да намалеят.

Изпратени са указания до областните управители, че трябва да се почистят критичните участъци в реките, включително около мостовете, а операторите на язовири – да осигурят свободен обем, който да поеме водите от снеготопенето. За всеки язовир се преценява какъв е възможният свободен обем, уточни зам.-министърът. Всички кметове и оператори на язовири трябва да информират басейновите дирекции за преминаващи високи вълни.

Гуджеров каза още, че Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която след законови промени ще следи състоянието на язовирите, ще има нужда от 4 млн. лв. допълнително, за да се заеме с новите си задължения.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че е изпусната възможността да се финансира изграждането на регистър на водните съоръжения със средства от старата оперативна програма „Околна среда“ 2007-2014. За целта тепърва ще се подготвят процедури за финансиране по новата програма. За работата, без тръжните процедури, ще са необходими 18 месеца, обясни Нанков.

Припомняме, че от три години се говори за включване на всички водни съоръжения в единен регистър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още