IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията предлага специална държавна помощ за качество на тютюна

Липсата на дългосрочна визия за бранша е сред основните причини за недоволството на тютюнопроизводителите, според Десислава Танева от ГЕРБ

15:43 | 21.01.14 г.
Опозицията предлага специална държавна помощ за качество на тютюна

Въвеждането на държавна помощ за качеството на произведения тютюн, която да е извън размера на националните доплащания, предлагат от ГЕРБ. Това съобщи на пресконференция на партията народният представител Десислава Танева.

Танева предлага още да се въведат справедливи доплащания за различните сортове тютюн, както и да се оказва инвестиционна помощ от страна на държавата, с която да се подкрепи сдружаването на производителите и влагането на средства в оборудване.

Според опозицията липсата на дългосрочна визия за бранша е сред основните причини за недоволството на тютюнопроизводителите.

От ГЕРБ упрекнаха управляващите, че не търсят договорености за подпомагане на тютюнопроизводителите с европейски пари, въпреки че има такава възможност.

Десислава Танева призова да не се спира либерализацията в сектора. По думите й след като ГЕРБ са освободили пазара от регулациите през 2009 г., цените на тютюна значително са се вдигнали. „През 2012 г. килограм тютюн се купуваше за 7,50 лв., а през 2011 г. - за 5,50 лв., защото влязоха нови търговци на пазара и така се получи справедлива цена“, коментира тя.

Според Танева връщането на старите правила на пазара на тютюн ще позволи манипулирането за чисто политически цели на производителите. Според съпартийката й Цвета Караянчева "ДПС е обсебила проблемите на тези хора и иска да ги държи в такава бедност, че да бъдат лесно манипулирани".

От няколко седмици тютюнопроизводителите протестират с искане за увеличаване на изкупните цени на продукцията. В края на седмицата е планиран нов протест на три гранични контролно-пропускателни пункта.

Въпреки че първоначално земеделският министър Димитър Греков подкрепи идеята за минимални изкупни цени на тютюна, в крайна сметка той каза, че такива няма да се въвеждат.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още