IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опростиха лихвите върху неправомерно отпусканите детски надбавки

Майките, които са получавали детски надбавки, докато децата им са ходили на детски ясли или градина, няма да плащат лихви върху начислените глоби, но ако погасят главницата до 6 месеца

13:51 | 05.08.11 г.
Опростиха лихвите върху неправомерно отпусканите детски надбавки

Опрощават се лихвите върху глобите на майките, които са получавали детски надбавки, а същевременно децата им са посещавали детска ясла или градина. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, последните промени в който са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

Условието за опрощаване на лихвите обаче е да бъде погасена главницата в шестмесечен срок от днешна дата.

Обнародвано е и увеличението на т. нар. вдовишки надбавки. От 1 септември т. г. пенсионерите ще получават 26,5% от размера на пенсията на починалия съпруг/а.

Индивидуалните партиди, които бяха прехвърлени от професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ) ще бъдат възстановени на фондовете. По тях ще започнат да постъпват средства, считано от датата, от която влиза в сила решението на  Конституционния съд, който в края на май т. г. обяви прехвърлянето на средствата за противоконституционно.

Всички лица, които подлежат на ранно пенсиониране, обаче ще подават заявление до Националния осигурителен институт (НОИ). С това заявление средствата, натрупани по индивидуалните им партиди в професионалните фондове, ще бъдат прехвърляни към НОИ и пенсиите ще бъдат изплащани от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още