IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Липсват важни проекти за следващия програмен период

За да не губим скорост при усвояването на европейските средства, създадохме Министерството на инвестиционното проектиране, заяви премиерът

09:06 | 30.05.13 г. 40
Орешарски: Липсват важни проекти за следващия програмен период

След „Тракия” и „Струма” почти сме останали без важни проекти за следващия програмен период. Това наложи създаването на новото новото Министерство на инвестиционното проектиране, обясни в ефира на БНТ новоизбраният премиер Пламен Орешарски.

По негови думи новата структура ще трябва да преодолее "слабата готовност на страната по отношение на важни проекти" и така да бъде запазена скоростта за усвояване на европейски средства.

Фондовете за регионалното развитие остават в Министерството на регионалното развитие. Избраният министър – Десислава Терзиева, е администратор с опит и няма да допусне загуби на средства, допълни той.

По отношение на първия персонален гаф в кабинета – номинацията и последвалото оттегляне на Калин Тихолов на поста министър по инвестиционното проектиране, Орешарски обясни, че не е имал време да прецени всички аспекти на своите министри, тъй като се е водил само по тяхната компетеност и експертност.

"Търсех професионалисти – някои от тях не са заподозрени в политическа обвързаност, за някои има такива опасения, заяви още новият премиер. Квоти няма и няма и да има  - нито при избора на министри, нито за заместници", категоричен беше той и допълни: "Работих в правителството с квоти, искате да повторим тази грешка ли?". 

Гледам на АЕЦ „Белене” като икономика

Проектът е започнал и има арбитражен иск срещу страната ни заради спряното строителство на централата, заяви Орешарски. Като се запозная с всички аспекти – икономически, потреблението на електричество в региона, цените на оборудването и иска на „Росатом”, ще мога да се обоснова дали ще строим втора ядрена централа, стана ясно от думите на новия премиер.

За него, ако се стигне до строителство, ще бъде най-добре държавата да притежава 51% от капитала на новосъздаденото дружество, което ще изпълни проекта. Останалата част от капитала трябва да се държи от „водещ инвеститор в бранша”.

Що се отнася до препоръката на Световната банка да бъде закрит Българският енергиен холдинг (БЕХ), Орешарски коментира, че е нужен план и да се видят позитивите. Закриването на холдинга ще спести няколко милиона лева, което е недостатъчно, заяви премиера. „Твърдо имаме намерение на този етап да не допуснем повишаване на цените на тока”, категоричен беше Орешарски.

В препоръките на ЕК е записано увеличаване на пенсионната възраст, но това е единствената разлика от програмата на новото правителство, смята Орешарски. Останалите мерки обаче съвпадат – повишаване на събираемостта на данъците, социално включване, подобряването на кредитирането за малките и средни предприятия, равен достъп до обществените поръчки и т.н.

„На този етап ще спрем увеличаването на възрастта за пенсиониране, но това не е завинаги”, каза премиерът и допълни, че ще преговаряме с ЕК по тази точка.

Безработицата е рекордна

Една от областите, в които ще работи новото правителство, е намаляването на безработицата. По отношение на мерките за временната заетост - те са по-добри от никаква заетост, каза Орешарски и допълни, че неговият кабинет ще работи за превръщането на тази временна заетост в трайна. 

За него в момента без работа са над 14% от трудоспособното население, което е рекордно високо и ни връща към края на миналия век, коментира той. 

По отношение социалните помощи и добавки за част от населението първо трябва да се види състоянието на фиска, заяви премиерът в отговор на въпрос дали предвижда коледни добавки за пенсионерите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
а дата-сложи си ръката на сърцето и ми кажи-ако бяха казали, че ще приватизират БДЖ(както ББ тръгна да го прави-след като го окъка, ама яко) ти нямаше ли да си един от първите, които щяха да тръгнат да плюят, че пак ще крадат чрез приватизация:) ама ми отговаряй с ръка на сърцето:) енергетика-ББ искаше да намаля цените, помощите не са се качвали от години, щото ББ имаше чудесна политика, външната политика-първият министър, който някога е казвал нещо наопаки на Македония е Калфин-но ти е къса паметта-отвори си гугъл и погледни. А за здравеопазването-надявам се новият министър наистина да се е объркала, милата.Та типично по герберски-щото квото и да говориш, точно като адвокат им се изявяваш:) пак си говорим за едно реакционно мислене, без много аргументи.А за Орешарски-след 2-3 месеца ще почна да го коментирам-искам да видя какво ще направи първо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
първо-съмнявам се някой здравомислещ човек да иска да сме скарани с Русия-или пък с Китай, или пък със сСАЩ и т.н. Тия големите държави по-добре да си в по-топли отношения. Разбира се не трябва да ги оставяш да ти се качват на главата. второ-Юрген Рот ми е супер симпатичен, обаче забравя, че е много лесно от Германия да дава акъли, а тук да ги прилагаш е доста различно-едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш. трето-понеже ти знаем пристрастията, дай и аз да го цитирам: "Аз също съм информирал тук в Германия за тъмното минало на настоящия български премиер(говори за ББ). За съжаление реакцията е само вдигане на рамене, според обстоятелствата." и между другото самият Рот хвали бивол(и аз съм тежък фен), който пък не спира да плюе ББ. Той и Рот не му е фен, но разбира се, ти това няма да го коментираш:https://***.bivol.bg/roth-interview-pozicii.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
В момента обработваш общественото мнение за да дадеш държавни поръчки на мафията!!!Ако я караш така, няма да искараш колкото бойко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз пък бих добавил, че дори да ни поведат към Русия, ПАК ще го направят некадърно! Дори в такъв вариант би могло да извлечем полза като държава и народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi.benevolenet
преди 10 години
Помните ли как банките караха всеки да взиме кредит с плаваща лихва преди кризата и след това вдигнаха лихвите. Картелът е не само от Търговски Банки, но и от БНБ, който писаха само "хубави неща" за икономиката, за да раздуят балон и така опропастиха живота на хората, които инвестираха или похарчиха парите и сега имат високи дългове с високи лихва при лоша икономика. Така е с подкупни Централни Банкери. Търговските банки като видяха кризата си изнесоха техния капитал и събраха депозити, които рискуват с 20% лоши кредити. Банките са измамници при това пред банкова криза и хората трябва да си пращат депозитите в чужбина като Кипър и Гърция (при това там взеха % от депозитите). Защо ако няма картел, като стана бунта срещу монополите намалиха малко лихвите вместо да ги увеличат, нали се покачва политическия риск? Явно има картел, а не риск в икономиката и протестите водят до намаляване на лихви и цени на ток, телекомуникации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Случващото се сега е трагедия не само за българите. Това е трагедия за цяла Европа. Новото правителство може да води страната само в една посока - към Кремъл на Путин", твърди германският разследващ журналист Юрген Рот."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Корупцията е големият проблем, който винаги съм виждал в България. Единственият начин тя да се намали е да се съкратят държавните разходи и да се опростят правителствените регулации, а не виждам новото правителство да се е запътило да прави нещо, което наистина може да намали корупцията. Това каза световноизвестният икономист професор Стив Ханке в интервю за БНР."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Някои наричат новото българско правителство експертен кабинет, само че те използват този термин единствено, за да прикрият реалността. Това не е никакъв кабинет от технократи, а политически кабинет, от който да те хване страх. Той има една основна задача - със средствата на политиката да бъдат материализирани безскрупулни властови интереси" - така германският журналист Юрген Рот коментира сформираното ново правителство."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
обърни внимание че поста ми беше за Hahoto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
психичното ти състояние е със сигурност за диагноза и евентуално лечение! - понеже коментара беше насочен към мен, а ти ме определи като " хора, за които най-висшият национален идеал е да продадат България на друга страна преди някой да ги е изпреварил", мога ли да те попитам - КОЕ мое изказване/коментар ти даде повод да решиш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още