IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Стремим се държавата да не пречи на бизнеса

Усилията ни са фокусирани към реалната икономика, която създава работни места, обяви и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев

20:02 | 05.02.14 г. 7
Орешарски: Стремим се държавата да не пречи на бизнеса

Първите стъпки на правителството бяха насочени в няколко насоки – облекчение, доколкото е възможно, на административната тежест на бизнеса, разплащане на задълженията и облекчаване на достъпа до кредитиране, припомни по време на церемонията „Инвеститор на годината” премиерът Пламен Орешарски.

„Преди време попитах един индустриалец как да помагаме на бизнеса и той ми отговори кратко - като не пречите”, коментира още той и допълни, че се опитва да следва този съвет.

"Всичко останало зависи от вас - от вашата предприемчивост, склонност към риск и иновативност. Пожелавам ви много успехи тази година,  с общи усилия да успеем да обърнем икономическите тенденции и следващата година да можем да кажем, че наистина правителството по- малко пречи на бизнеса и успехите са налице", обърна се още той към инвеститорите, цитиран от правителствената пресслужба.

Голямата награда в конкурса за инвеститор на годината беше връчена на компанията за електрическо оборудване "АББ България", която вече изгради четири завода у нас.  В сектор "Машиностроене" престижната статуетка получи производителят на алуминиево компоненти за автомобилната индустрия "Монтюпе",в Русе, част от френската Montupet. 

Концесионерът на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" беше отличен в сектора "Транспорт и логистика" за изграждането на два нови пътнически терминала. В областта на химическата индустрия статуетката отиде във фармацевтичната "Софарма", която през миналата година откри нов завод за твърди лекарствени форми.

„Интересът към България е голям и за нас е важно, тя да е интерес за големите инвеститори. Най-важното за инвеститорите е предвидимост и ние показваме, че сме предвидими. Ние не сменяме решението от днес за утре. Това, което го казахме, го изпълняваме”, каза от своя страна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, пише агенция „Фокус”.

По негови думи скоро ще има първа копка на завод в Плевен, но без да уточни за коя компания става дума. Пред журналисти той допълни още и че край София се реализират „много инвестиции”.

Припомняме, че през януари от Българската агенция по инвестициите съобщиха, че германската Nexans Autoelectric ще изгради завод за производство на кабели край Плевен. Инвеститорът ще разкрие 600 работни места в региона.

Стойнев посочи още, че усилията на правителството ще бъдат фокусирани върху реалната икономика, която създава работни места. „За нас е важно, да променим закона за насърчаване на инвестиции и да бъде много по-прагматичен, т.е. да бъде по-достъпен и по-улеснен, по-разбираем, с по-малко бюрократични инициативи”, каза той.

На този етап държавта не смята да купува дялове от електроразпределителните дружества, обясни Драгомир Стойнев по повод предложението на "Атака", отхвърлено от парламентарната комисия по енергетика.  "За нас е важно, да се подобрява бизнесклиматът в в държавата. Както нашите, така и чуждите инвеститори, да се чувстват добре в България, и да могат да създават работни места", коментира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Mira_80
преди 10 години
Струва ми се, че Стамболов е бил последният държавник, който е направил нещо за бизнеса у нас. Първата фабрика е по време на неговото управление, намалил данъка на родното производство, вдигнал данъка на вноса. Сега вече знаят да крадат и на никого не му дреме за държавата. Света се отвори и който може-бяга на по-добри места за бизнес. Дано да се връщат младите и образованите да правят бизнес тук. В това е надеждата...нашите родители ще доработват до пенсия за жълти стотинки-тяхната се е видяла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
vezna
преди 10 години
На мен ми се струва, че не само не помагат на бизнеса, но и му пречат, като постоянно утежняват административната тежест и изнудвания родните малки, средни и едри предприятия и инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Орешарски: "Стремим се държавата да не пречи на бизнеса", но мнооого помагаме на Мафията!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Наистина ли?Ти откри топлата вода, г-н премиер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Не ми помагай, просто не ми пречи! Благодаря! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Имали сме държава?Не знаех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още