IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски видя потенциал за китайски инвестиции в инфраструктура у нас

Ще се работи активно за привличане на повече туристи от Китай у нас, заяви премиерът пред Синхуа

17:53 | 05.09.13 г. 3
Орешарски видя потенциал за китайски инвестиции в инфраструктура у нас

Икономическо-търговско сътрудничество между България и Китай може да бъде развивано в различни сектори, а с най-голям потенциал за китайските инвестиции е именно инфраструктурата. Това казва премиерът Пламен Орешарски в интервю за китайската информационна агенция "Синхуа", съобщават от пресслужбата на кабинета.

Министър-председателят ще бъде на работно посещение в Китайската народна република от 8 до 12 септември 2013 г. В рамките на визитата ще участва и в най-мащабната среща на бизнеса, която се провежда в Азия тази година в рамките на Световния икономически форум. На „Годишната среща на новите шампиони“, известна още като „Летният Давос“, българският премиер ще бъде един от шестимата министър-председатели, които ще участват във форума.

За китайската агенция премиерът коментира, че частни китайски компании биха могли да използват България за организиране на производствена дейност с оглед на по-лесно проникване на европейските пазари.

В интервюто си Орешарски е категоричен, че трябва да се мисли и за бъдещ стокообмен на селскостопанска продукция от България към Китай. Споменава и за възможност за създаването на кооперирани производства между двете държави с цел износ в трети страни, най-вече в страни от Европейския съюз.

В един от отговорите си премиерът поставя и темата за привличането на китайски туристи у нас. Той посочва, че  ще се търсят начини за повече посетители от Китай: „Когато последния път приех китайския посланик, той ми каза че от Китай всяка година излизат 70 млн. китайски туристи, а в България идват само 3000. Вижте какво огромно поле да увеличим интереса на китайците да прекарват свободното си време и по маршрути в региона, в това число и в България“, посочва той.

„Струва ми се, че истинското сътрудничество тепърва предстои, без да подценявам и формите на сътрудничество до този момент. Китай е държава с втората икономика в света и с по-силен потенциал за растеж в сравнение с останалите водещи икономики. Така че перспективата е отлична в това отношение за сътрудничество с Китай“, допълва Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха... само тези не са си топнали надълбоко хоботчето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Едва ли ще излезе заека от там. Китайците не са по глупави от останалите. Никой няма да инвестира в държава начело на която стои мафиотска върхушка. Държава, без правосъдна и правоохранителна система. Ще има инвестиции, само от страна на фирмичките на ***, регистрирани с крадени пари, по де що има офшорни зони по света. Ще поживеем и ще видим .;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Vesko94
преди 10 години
Чудесно би било ако наистина се работи в посока развитие на търговските, политическите, културните връзки между България и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още