IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 10 нови случая на коронавирус в България, вече са 1965

11% от случаите вече са на медицински служители, броят им е 209

17:20 | 10.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

1965 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 10 май. През днешния ден са доказани още 10 нови случая - в областите: 3 в Разград, 2 в Благоевград, 4 в София и 1 във Видин. Лабораториите продължават да работят.

385 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 58 са в интензивни отделения и клиники.

209 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.

По отношение на общата картина: 957 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 1008 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48,6 г.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 91. В МБАЛ Силистра е починал 72-годишен мъж. Пациентът е бил със злокачествено заболяване и е страдал от сърдечна и белодробна недостатъчност.

Междувременно по-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди, че има недостиг на медицински персонал в няколко области в страната, включително във Видин, Пазарджик, Ямбол и в Сливен, където приемът на пациенти с COVID-19 временно беше преустановен. В интервю за БНР Ананиев заяви, че се вземат мерки чрез пренасочване на лекари от други клиники и чрез търсенето на доброволци от други болници.  В събота зам. зам.- директорът на областната болница в Ямбол д-р Валентин Вълчев предупреди, че ситуацията в лечебното заведение е напрегната. Той заяви, че двете отделения за лечение на COVID-19 се напълват с пациенти и че се налага отваряне на трето. За него няма обаче медицински персонал, а желаещи да постъпят като медицински сестри липсват.

Страната ни е в извънредно положение от 13 март. Правителството обяви, че няма да иска удължаването му след 13 май, когато то изтича, а вместо това кабинетът предложи промени в Закона за здравето, които дават право на министъра на здравеопазването да налага ограничения и да обявява извънредна епидемична обстановка при висока заболяваемост от инфекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 3 години
Премахнаха извънредното положение, но оставиха извънредните мерки.Та каква е разликата питам аз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Статистиката е непълна. Колко от заразените са заварчици с 2 годишен стаж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
сокът от папая е с корона вирус , машинното масло не , козата е с корона вирус , овцата не е ... смех , другарки и другари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=6mQMXKrL58kPresidente de Tanzania denuncia graves irregularidades en gesti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още