Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Още 18 млн. лв. отидоха в помощ на микро и малки компании по ОПИК

Само за последната седмица българският бизнес е подпомогнат с над 27 млн. лв. по различни процедури, заяви Лъчезар Борисов

Още 18 млн. лв. отидоха в помощ на микро и малки компании по ОПИК

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Още близо 18 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ е изплатена на 2272 български фирми по процедурата за „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това съобщиха от министерство на икономиката.

Финансирането стана възможно, след като първоначално отхвърлените проектни предложения по процедурата бяха  преоценени, уточняват от ведомството. 

Още по темата

По процедурата за осигуряване на оборотен капитал на микро и малки фирми са постъпили общо над 27 хил. броя проектни предложения.

„Още на първия етап през 2020 г. бяха  изплатени близо 173 млн. към над 21 хил. компании. Първоначално обявеният бюджет по процедурата от 173 млн. лв. беше допълнително увеличен, за да може останалите отхвърлени първоначално проектни предложения да бъдат преоценени и да бъдат финансирани. Така с допълнително одобрените от преоценката проекти по процедурата са финансирани вече 23 438 броя проектни предложения с обща стойност на безвъзмездната помощ в размер на над 190 млн. лева“, припомнят от икономическото министерство.

Според министъра на икономиката Лъчезар Борисов само за последната седмица българският бизнес е подпомогнат с над 27 млн. лв. по различни процедури за преодоляване на икономическите последствия от пандемията, изпълнявани от Министерството на икономиката.

„По преоценката на микро и малки компании са изплатени близо 10 млн. лв., а по процедурата в подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки, изпълнявана съвместно с НАП, са преведени близо 7 млн. лв. към фирмите. Допълнително за последната седмица ББР е потвърдила кредити за близо 10 млн. лв.“, подчерта той, цитиран в прессъобщение.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 септември