IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още чакаме отговор от Катар за инвестиции в 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Нови ядрени мощности ще се изграждат само след доказване на икономическата им целесъобразност, припомни Теменужка Петкова

14:09 | 10.07.15 г.
Още чакаме отговор от Катар за инвестиции в 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Изграждането на седми блок (на АЕЦ "Козлодуй") не е решение за един ден, коментира от парламентарната трибуна енергийният министър Теменужка Петкова при участието си в днешния парламентарен контрол.

В отговор на депутата от Българския демократичен център Явор Хайтов тя отчете развитието на проекта и очакваните инвестиции от страна на Катар в проекта. Петкова посочи, че по време на посещението на българската делегация в емирството е било договорено сътрудничество в енергийната сфера и е бил представен проектът за нова мощност в ядрената ни централа.

След проявения интерес от страна на Катар българската страна е поела ангажимент да изпрати подробности около възможностите и текущото състояние на проекта, изпратена е и покана за посещение на катарския енергиен министър в България. На този етап изчакваме отговора на Катар на тази покана, допълни още Теменужка Петкова.

Тя се надява, че по време на посещението на катарския си колега ще може да бъде подписан Меморандум за сътрудничество в енергийната сфера, както и да да бъде разгледано инвестиционно намерение за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

По време на парламентарния контрол енергийният министър отговори и на въпрос за плановете на правителството за изграждане на нови ядрени мощности в страната като цяло.

Правителствената програма за управленския мандат предвижда преразглеждане на големите енергийни проекти и тяхната реализация само при икономическа целесъобразност, припомни тя в отговор на „червения“ депутат Красимир Янков за необходимостта за изграждането на нови ядрени мощности в страната, сред които и АЕЦ „Белене“.

Петкова поясни, че стриктно се спазват решенията за централата, взимани от парламента и правителството досега. Основен приоритет е удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, допълни тя.

Според Янков обаче това означава, че българското правителство не работи и не прави никакви усилия да развива ядрената енергетика в страната. Според него България трябва да изгради нови мощности, които първоначално да работят паралелно с двата блока в Козлодуй, а след това и да ги заменят.

Лицензът за експлоатация на пети и шести блок изтича съответно през 2017 година и през 2019 година. Към момента работата за удължаването на живота на ядрените мощности върви по план, стана ясно още от отговора на Петкова.

Тя призова още да не бъдат взимани позиции по въпроса за АЕЦ „Белене“, защото в момента тече арбитраж с Русия относно решението на България да спре реализацията на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още