Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Още четири години отсрочка за личните лекари без специалност

Медиците не могат да намерят заместници за времето, когато отсъстват за обучение

Още четири години отсрочка за личните лекари без специалност

Снимка: Pixabay

Парламентът  удължи с четири години срока за придобиване на специалност "Обща медицина" от личните лекари. Това стана с приетите на първо и второ четене промени в Закона за лечебните заведения, съобщи БТА.

Още по темата

Досегашният срок беше 3 юни 2019 г. По данни на регионалните здравни инспекции 673 са личните лекари, които не са придобили специалност "Обща медицина" в този срок и регистрацията им подлежи на заличаване.

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че не малка част от общопрактикуващите лекари имат затруднение при изпълнение на изискването за придобиване на такава специалност, тъй като се налага да отсъстват от практиката си за времето на обучение, а не могат да намерят заместник за времето на отсъствие. Този проблем е най-често срещан при практиките на общопрактикуващи лекари в отдалечени и труднодостъпни райони.

Аргументът на депутатите е с удължаването на срока да се предотврати закриването на голям брой практики за първична медицинска помощ, особено в отдалечени и труднодостъпни райони, и да се гарантира достъпът на населението до първична медицинска помощ.

Investor.bg припомня, че недостигът на лични лекари се изостря. Само за София броят на незапълнените от общопрактикуващи медици места са малко под 800. Лекарските протести продължават вече месеци заради неадекватното заплащане на труда им.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари посочват, че при последното удължаване на срока за специализация са се съгласили това да бъде последната възможност, тъй като 19 години, в които се отлага проблемът не са малък срок. От съсловната организация подкрепят удължаването на срока за колегите им, които вече са зачислени и специализират, но по обективни причини не могат да приключат в срок.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Емил Караниколов: Стартъп икономиката раздвижи технологичната индустрия