Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Още един традиционен "двигател" на икономиката забуксува

Ще последва ли туризмът спада в строителството, промишленото производство и износа?

Още един традиционен "двигател" на икономиката забуксува

Пълните с чужденци плажове по Българското черноморие все още остават мираж. Снимка: архив Reuters

С наближаването на новия летен туристически сезон все по-актуален става въпросът дали и тази година страната ни може да разчита на сектор "Туризъм" като на традиционен двигател на растеж, който може да компенсира изоставането в други сфери, и да издърпа икономиката ни напред.

Вече четвърта поредна година вътрешното потребление и строителството продължават да се свиват, а данните за износа и промишленото производство показват, че вече не можем да разчитаме на тях да играят ролята на двигатели на икономиката.

По всичко личи, че отражението на европейската рецесия вече настъпва и в традиционно силния за България сектор на туризма. Различни статистики сочат, че европейските туристи или са силно намалели, попарени от кризата, или просто не се насочват към България, а към други конкурентни туристически дестинации.

Данните за посещенията на чужди туристи у нас през февруари потвърдиха спад с около 3% на годишна база, след като около година и половина отбелязваха постоянен ръст. По информация на Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, през изтеклия зимен сезон чуждите туристи в страната са намалели с около 50 хиляди до 450 хиляди за година.

Тези резултати не оправдаха очакванията на туристическия бизнес за увеличаване на броя на туристите тази зима и оптимистичните нагласи се насочиха към настъпващия летен сезон. За съжаление обаче първите прогнози за посещенията и приходите от туристи през лятото не дават сигнали за позитивни икономически резултати.

Още по темата

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика спадът на чуждите туристи през февруари безспорно е негативен сигнал и едва ли може да обърне тенденцията в благоприятна за сектора посока в края на годината. Все пак според Николова тепърва предстои да бъде потвърдено или отхвърлено дали туризмът навлиза в низходящ тренд, след като излязат данните за следващите месеци.

Туризмът допринася за около 15% от брутната добавена стойност в икономиката, което го превръща в сектор с достатъчно голям потенциал, за да дърпа икономиката напред, коментира Николова. По нейно мнение растеж в туристическия сектор ще доведе до ръст в редица други сфери като търговия на дребно, транспорт и съобщения, култура и развлечения. Все пак обаче, за да се оползотвори потенциалът за ръст в туризма, се нуждаем на първо място от подобряване качеството на услугата на всички нива, категорична е тя.

За експертите е ясно, че тази година износът, който движеше възстановяването на икономиката ни след кризата, най-вероятно няма да бъде двигател на растежа, а в най-добрия случай ще отбележи слаб ръст. А въпросът дали вътрешното търсене би могло да заеме неговата роля на „двигател” на икономиката остава по-скоро с негативен отговор предвид продължаващия ръст на спестяванията в банките, загубата на нови работни места и ръста на безработицата.

На фона на прогнозите, че сектор „Туризъм“ поема надолу, изненадващо стоят афишираните в медиите очаквания на министерството на икономиката, енергетиката и туризма за ръст на туристите с поне 6-8%.

Въпросът, който стои на дневен ред в навечерието на летния сезон обаче, е дали туризмът ще отбележи някакъв ръст през 2012 г. и ако стане така, дали това няма да е крайно недостатъчен, за да компенсира спада в промишленото производство, постоянно свиващото се потребление и ограничаването на износа.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (39)

   1| 2| 3| 4    
0
 
1
 
39
data до: dean.jordanov
преди 8 години
Няма профилна снимка
Честно казано най-интересното в сегашната криза е , че монетаризма който е водеща теория след 70 г. си намери ахилесовата пета . Ако стагфлацията е слабостта на на кенсианството , то натрупаните дългове са трапа пред монетарната теория . Иначе нищо ново под слънцето
0
 
2
 
38
dean.jordanov до: data
преди 8 години
В последните 2 години обаче тези теории не вършат работа. Икономиката, политологията и поднобно са като остраналите науки. Те трябва да се развиват да се градят нови идеи. Засега всичко е спряло на Кейнсиянството и Монетаризма и е заспало там. Системата "щом работи не го бутай" действа добре докато спре да работи. После се получава ефекта на "изненадани удавници"
0
 
0
 
37
data до: dean.jordanov
преди 8 години
Няма профилна снимка
За съжаление до момента света не е измислил друг начин за излизане от низходяща цикъл в икономиката . Теориите все пак не са много :
1.Кенсианството - печаташ пари и правителството ги харчи
2.Монетаризма - централната банка намалява лихвите и икономическите агенти ги харчат
3.Австрийската школа с така любимия фон Мизес - оставете и не правете нищо - икономиката ще се преструктурира сама : супер готина теорийка но приложима само при икономика с малки икономически агенти и конкуренция близка до съвършената
0
 
2
 
36
dean.jordanov до: data
преди 8 години
Аз не знам защо мислиш, че икономиката ще просперира с парите на кредит на гражданите. Ако това е така - това е новия балон който се надува, за да се след някоя друга година.
0
 
0
 
35
nobel до: data
преди 8 години
Няма профилна снимка
Вероятно си прав. И аз ги чакам да се появят тези пари, че да ми тръгне малко работата. Все ще има някакъв ефект, макар и временен. И въпреки, че тези пари с 1% лихва по принцип не са предназначени да се раздават като кредити на частни лица, ама нейсе. Де да можеше изходът от кризата да е толкова лесен. ЕЦБ печата пари, раздава ги като нисколихвени кредити и въобще не се притеснява ще и върнат ли хартийките или не.

Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия