Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Още при проектирането на пътищата трябва да се заложи на пътната безопасност

Има място за по-добро оформяне на техническите задания при възлагането на обществените поръчки, каза д-р инж. Христо Грозданов от УАСГ

Още при проектирането на пътищата трябва да се заложи на пътната безопасност

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Едно от нещата, което ни мотивира да направим Научно-изследователския център за безопасността по пътищата към Университета по архитектура, строителство и геодезия, е обучението на нашите докторанти. През последните 4-5 години много от докторантите отиват в чуждестранни университети, за да правят експериментите си. За съжаление, по-голямата част от тях остават там. Надяваме се със създаването на тази инфраструктура да запазим докторантите си. Това каза д-р инж. Христо Грозданов, преподавател във Факултета по транспортно строителство, пътища и транспортни съоръжения в УАСГ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Качеството на пътя е един от основните елементи за повишаването на пътната безопасност. Трудно може да се подобрява пътната безопасност без участието на хората от образователната система във вземането на решения", посочи той.

Грозданов обясни, че при заданията за проектиране, строителство и поддържане на транспортна инфраструктура трябва да стане ясно кои са основните елементи за постигане на високо качество. “Като основен акцент трябва да се заложи на пътната безопасност – тогава ще имаме реални резултати за повишаването на пътната безопасност", коментира Грозданов.

Той напомни, че науката е свързващото звено между държавата и бизнеса и целта на Центъра е да се позиционира точно там особено след като вече има няколко реализирани проекти с държавата.

"Има място за по-добро оформяне на техническите задания при възлагането на обществените поръчки за проектиране, строителство, надзорна дейност и други. Идеята ни е да се позиционираме като консултант на държавните администрации", обясни Христо Грозданов.

По думите му една от основните цели на центъра е да се правят партньорства с международни университети и научни организации. По този начин ще се опитаме да създадем звено, което да може да покрива всяко едно от необходимите на държавата и бизнеса изследвания", посочи ученият.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 1128   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 11 месеца
Има ли обяснение инженера за два от три необяснимо изградени тунелни тръби на магистрала Люлин, които даже едва имат земна маса над себе си?

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията