IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още въпросителни пред пенсионната система

Възрастта за пенсиониране да се променя с нарастването на продължителността на живота също носи ползи

08:44 | 09.09.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Още въпросителни пред пенсионната система

Замразяването на възрастта за пенсиониране, връщането на „швейцарското правило“ за индексиране на пенсиите...са досега коментираните промени, които кабинетът „Орешарски“ възнамерява да прокара с новата пенсионна реформа. Очаква се темата да получи тласък до месец-два при обсъждането на бюджета за следващата година.

Дотогава обаче в публичното пространство експерти коментират и други идеи, които биха могли да залегнат в безспорно нуждаещата се от кардинални реформи пенсионна система. Една от възможните промени е възрастта за пенсиониране да се променя с нарастването на продължителността на живота.

Подобно предложение беше коментирано от управителя на Националния осигурителен институт Бисер Петков, който защити идеята с икономически аргументи. Според него автоматичният механизъм за коригиране на пенсионната възраст е перспективно решение, защото в голяма степен би направила пенсионната система по-предвидима и устойчива за бъдещите пенсионери. Освен това би се ограничила политическата намеса при определяне на възрастта за пенсиониране. Не на последно място ще се даде гаранция за дългосрочна финансова стабилност на цялата система.

Въвеждането на механично правило, което автоматично с увеличаването на средната продължителност на живота повишава и пенсионната възраст е предложение, което приема и икономистът Калоян Стайков. Според него подобен механизъм ще е от полза, защото ще извади въпроса от ръцете на политиците и ще се разчита на други критерии.

Доколко ще бъде икономически оправдано отлагането на увеличението на пенсионната възраст и дали връщането на „швейцарското правило“ ще е самодостатъчен ход за повишаването на парите за старост, е въпрос на бъдеще.

На този етап правителството не коментира други мерки за промяна на пенсионната система, така че всички страни да са удовлетворени – да се увеличат пенсиите, да се намали дефицитът в Националния осигурителен институт, да се постигне предвидимост за бъдещите пенсионери и да се гарантира изплащането на пенсиите.

По-вероятно обаче е продължителността на живот да расте, каквито са прогнозите, а това неминуемо ще доведе до повече разходи в осигурителната система. Така че въпросът за увеличаване на възрастта за пенсиониране, независимо дали ще бъде замразена сега или не, ще продължава да стои на дневен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Предложението е една колосална глупост и показва нивото на експертизата. Излиза, че пенсионната възраст на едно поколение ще зависи от продължителността на живота на друго поколение Има при това временен лаг от поне 12 г. което откъсва всякаква пряка връзка. Грубо казано новите пенсионери ще чакат да се "освободи място" за да го заемат. Пита се тогава - за чий да си внасям вноските в НОИ, а не да ги давам директно на родителите си или да си ги пазя за мен ? А да, за да осигурявам заплатата на експерти като въпросния...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Да за всичко си прав. Остава да изберем някой, който поне ще го обещае! Щото тези определено нищо няма да свършат, но те и не обещаха нищо смислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 3
Императорът
преди 10 години
Просто пенсионерите които работят на трудов договор ще трябва да избират - или работното място или пенсията. Пари за пенсии няма, защото се харчат колосални средства за издръжка на чудовищната администрация и за развъждане на ромовете.Елементарната сметка показва, че само спирането на издръжката на последните, ще позволи пенсията на всеки настоящ пенсионер да се увеличи с около 130 лв. Да не говорим за другите съпътстващи ефекти - осигуровките които ще плащат работещите ромове и отпадането от държавният бъджет на обгрижващите ги "социални".Но просто не можем вече да си позволим да храним милион ***, чийто единствен проблем е, че не им се работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Почти сме го стигнали тоз момент. Лошото е, че като се смъкне пенсионната възраст, както ти искаш, първо пенсионерите няма да спрат да работят и второ фонда отдавна е на дефицит и свършването на парите за всички пенсионери ще се случи много скоро. Трябва да се премахнат или променят ранните пенсии на военните, полицаите и другите тумбаци, които де факто дори не вършат основните задачи за които са наети. и разбира се преглед на всички плащания към любимите ти *** хорица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 7
Императорът
преди 10 години
При настоящата ситуация - голяма безработица и масова емиграция, всъщност пенсионната възраст трябва да бъде НАМАЛЕНА - за да се освободят работни места за младите - и те да останат в България... просот защото в един момент държавата ще остане без квалифицирана работна ръка и тогава ще стане страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още