Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Основен проблем за българското здравеопазване е големият брой неосигурени лица

Високите частни разходи за здравни услуги и лекарства също са въпрос, който трябва да бъде решен, смята експертът от Европейската обсерватория за здравни системи и политики

Основен проблем за българското здравеопазване е големият брой неосигурени лица

Снимка: Ройтерс

10-14% от населението в България не е здравно осигурено. Тези хора трябва да ползват спешна помощ или да плащат на частни места. Второто голямо предизвикателство са високите частни разходи на гражданите. Това коментира Ане Шпрангер, експерт в Европейската обсерватория за здравни системи и политики, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Здравния доклад за България бе публикуван в края на ноември 2019 г. и ние заключихме, че пред страната са налице предизвикателства, които са по-големи от тези в останалите страни в Европейския съюз, добави още Шпрангер.

"Това означава, че хората плащат част от цената на много от здравните услуги. В случая наблюдаваме, че фармацевтичните и медицинските продукти са основната причина за нуждата от частни здравни разходи, което е основното за разрешаване предизвикателство", посочи Шпрангер.

Както този, така и много други доклади набелязват основни проблеми, но за всичко това са изисква силна политическа воля. Българинът доплаща много за здраве. Средно около 50% средства той отделя за здравеопазване, доплащане на лекарства, болнична помощ. От лекарствата най-много се доплаща за тези за сърдечно-съдови заболявания, заяви от своя страна Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.

"Пациентите за тях са около 1,5 млн. българи, които доплащат около 70% от своите средства. Болничната помощ е нереформирана. Към момента има около 360 болници. Достъпът до добра болнична помощ е проблем, който касае добре уреден медицински център", допълни Шарков.

"Рисковите фактори са постоянната актуализация на бюджетите за здравеопазване вследствие на недобре изградени и пресметнати ресурси в началото на годината, както и неравното третиране на пациентите", уточни още той.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
khao до: Императорът
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
като се раболея пак ще ида при доктора и пак ще си платя с надеждата да ме излекува (че последните два пъти не успя и се самолекувах) ... както правя и сега, макар и здравно осигурен на максималния доход ! Просто ще си платя само веднъж, а не сега както сега - два пъти ! и както и да го гледам ми излиза по ефтино!
3
 
2
 
6
преди 10 месеца
Ама като разболееш, ти: при докторе, не при шаманче.
2
 
4
 
5
khao до: Бидонойл
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
избирам погребалния ... сега ми кажи кво да направя зада неплащам вноски !
4
 
6
 
4
khao до: terziеv
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
абсолютно, даже трябва да се декриминализира боя над тях .... хем си осигурен, хем си плащаш отгоре, хем накрая са и нагли и те увикват ! за мен 90% от лекарите са абсолютни престъпници !
2
 
12
 
3
преди 10 месеца
Не, реалният проблем е, че неосигурените от хъxрещ произход, не само, че ползват безплатно здравната система, но и я експлоатират, например викайки линейка дори за обриви или хрема, да не говорим, че посягат и на лекарите ни !!!!

Още от Икономика и политика
АИКБ: Прилаганият досега механизъм за подкрепа на бизнеса не работи