IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основни фирми за изкупуване на тютюн напускат българския пазар

Усилията на агроминистерството се насочват към китайския пазар

15:28 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Основни фирми, изкупуващи тютюн на територията на страната, напускат българския пазар, а по-малките намаляват изкупуването. Това отчете пред журналисти в Кърджали министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, предаде БТА.

Според министъра, ако не се променят коренно нещата в сектора, "ще сме свидетели на залеза на това производство в България".

На първо място, според министър Бозуков, е необходима адекватна политика в сектора и за пример той посочи Гърция. Пред медиите той подчерта, че усилията на министерството се насочват към китайския пазар, където с ориенталски тютюн вече търгуват съседките ни - Гърция, Турция и Македония. "Само България липсва, не знам по какви причини, и сега правим усилия да сключим и ние такива споразумения", посочи министърът.

Той потвърди, че утре ще се състои заседание на Консултативния съвет по тютюна. В дневния ред са заложени приемане на правилата, по които ще се води дейността на Консултативния съвет, и вземане на решение за начина на разпределение на средствата за преходния период. В Съвета участват производители, представители на бизнеса и на агроминистерството.

Ние ще се въздържим от гласуване и ще оставим на производителите сами да решат как да стане разпределението на средствата, посочи министър Бозуков.

Министърът увери, че се прави всичко възможно средствата по преходната национална помощ за тютюна да бъдат изплатени до края на месец април, информира пресцентърът на агроминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още