Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Основните замърсители на София - трафикът и битовото отопление

Поскъпване на парното е хипотеза при повишаването на цената на природния газ, коментира кметът на столицата

Основните замърсители на София - трафикът и битовото отопление

Снимка: Столична община

В последните години има значително намаление на основните замърсители на въздуха на София - азотни оксиди и въглероден диоксид, но проблемът са фините прахови частици. Това обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред "Нова телевизия".

Тя посочи, че основните замърсители на града са трафикът и битовото отопление, а качеството на въздуха зависи и от климатичните условия.

Фандъкова посочи, че общината работи активно за намаляване на замърсяването. Метрото е една от дългосрочните мерки - всеки ден влаковете извозват по 280 хил. души, част от които биха ползвали автомобили, тоест създаващи допълнително замърсяване. Подменени са и 50% от старите автобуси на градския транспорт, отчете още кметът.

В плановете е предвидено още и "успокоено движение" в части от София, тоест ограничаване на скоростта до 30 км/ч, което ще насърчи колоездачите.

Още по темата
Общинското дружество "Топлофикация - София" в момента е съсредоточено за създаване на план за компенсация на клиентите, останали без парно и топла вода. Повишаването на цената на услугата не е на дневен ред, но е хипотеза при увеличаване на цената на газа, стана ясно още от думите на Йорданка Фандъкова.

На 10 февруари "Булгаргаз" представи своите очаквания за цената на природния газ от 1 април. На този етап компанията ще поиска увеличение от 32,44% от енергийния регулатор, мотивирайки това с очакваната по-висока доставна цена на суровината от "Газпром Експорт", както и с курса на лева спрямо долара.

Такова съществено увеличение ще означава и по-висока цена за парното и топлата вода, както и на електроенергията, произведена от централи, работещи с природен газ (основно при комбинирано производство). Цените ще бъдат определени от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Компенсациите на потребителите ще бъдат от приходите на "Топлофикация - София", обясни още столичният кмет. Предстои и сключването на договор с експерти от Техническия университет, които да установят причините за големите аварии.

Кметът съобщи още, че дупките по големите булеварди, които се появиха след тежката зима, ще бъдат запълнени за сметка на изпълнителите на ремонтите. Участъкът от бул. "Цариградско шосе", по който се появиха и най-големите проблеми, е все още в гаранция, уточни Фандъкова.

Докато температурите на настилката са под 5 градуса, могат да се правят само аварийни ремонти със студена асфалтова смес, която е нетрайна, каза кметът. Общината има план за цялостни ремонти и в малките квартални улици.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
Женицата е гений. Вдигна билетчето, за да тръгнат хората с колите си. Ся ще им вдигне и парното, за да се откажат още от него. Ми ако работеха и заводите за шарени пушеци в Кремиковци...
0
 
7
 
3
888
преди 2 години
Няма профилна снимка
"Основните замърсители на София - трафикът и битовото отопление" -градацията е такава ,защото от тези с автомобилите могат да се вземат пари ,а то другите не.Разбира се после тези пари ще изчезнат безследно.
4
 
3
 
2
преди 2 години
Ами кой я избра тази учительница за кмет ха европейска столица. Същият, който избра и Плевньо за президент. ББ ! Гласувайте пак за ГЕРБ !
0
 
4
 
1
преди 2 години
вЕрвам ти, Данче, вЕрвам ти, душо! А по-конкретно какво ще направи другарката учителница по руский язик, че да се намали битовото отопляване с ***, пластмаса, гуми и дрЪва, че не видях нищо по въпроса. Т.е. проблем има, ама ние не правим нищо по него, чакаме да дойде лятото и да няма нужда от битово отопление. Мила родна картинка!

Още от Икономика и политика
Ще постави ли демонополизацията на НЗОК пациента в центъра на здравната система?