Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Остават 6 дни за малките фирми без регистрация по ДДС да сменят касовите апарати

До 29 юни пък онлайн търговците ще трябва да обявят своите електронни магазини в НАП

Остават 6 дни за малките фирми без регистрация по ДДС да сменят касовите апарати

Снимка: Pixabay

Остават шест дни, в които фирмите, които не са регистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати според изискванията на Наредба Н-18. Това припомня Националната агенция за приходите (НАП) в съобщение до медиите.

30 юни е крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, ако търговците не са регистрирани по ДДС и не ползват софтуер за управление на продажбите, обясняват от приходната администрация.

Още по темата

Чрез новите касови бележки потребителите също вече могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите на фирмите. Достатъчно е да сканират QR кода със своето мобилно устройство, за да проверят дали дадената им касова бележка е отчетена в НАП. 

Мобилното приложение на НАП може да се изтегли безплатно през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Над 210 хил. касови апарати работят според новите изисквания, регистрират продажби и подават нужната информация в НАП на всеки 5 минути, съобщиха от данъчната администрация.

Наближава краен срок и за онлайн търговците, започнали дейност преди 29 декември 2018 г. До 29 юни т.г. те ще трябва да обявят своите електронни магазини в НАП. До момента над 12 хил. вече са декларираните електронни магазини.

Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис, уточняват от приходната администрация.

Междувременно стана ясно, че инспектори от дирекция "Фискален контрол" са провели 10-часова акция в зеленчуковата борса в петричкото село Кърналово, в края на седмицата. От НАП уточняват че са проверени всички влизащи и излизащи от борсата превозни средства. Инспекторите са сравнявали дали декларираните стоки отговарят по вид и количество на описаните в транспортните документи, както и дали търговците спазват изискванията на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите чрез фискални устройства. При направените проверки в борсата са установени три несъществени нарушения. Малкият брой констатирани нередности е резултат от целогодишния контрол от страна на приходната агенция и подобреното данъчно поведение на търговците, уточниха още от НАП.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хора с увреждания ще получат допълнително над 125 млн. лева