IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставки в МВР и ДАНС бяха подадени в първия ден от работата на новия кабинет

Очаквано Калин Георгиев напуска поста си главен секретар на МВР. По-рано и председателят на ДАНС подаде оставка

16:01 | 30.05.13 г.
Оставки в МВР и ДАНС бяха подадени в първия ден от работата на новия кабинет

Две оставки бяха подадени от служители в системата на сигурността днес. Очаквано главният секретар на МВР Калин Георгиев напусна поста си, обяснявайки в обръщение към своите бивши колеги, че това не е спонтанен акт, а е обмислян от дълго време. Мотивите за напускането му обаче остават неясни.

В официално съобщение на страницата на вътрешното министерство Георгиев обяснява, че поет ангажимент му е попречил да обяви намеренията си по-рано. „В личен план на мен ми предстоят още много битки - трябва да намеря начин да запазя здравето и семейството си - важни приоритети, които съзнателно загърбвах през годините“, се казва в обръщението на Георгиев към своите колеги от системата.

Оставката не е изненадваща предвид предишни медийни изяви на главния секретар на МВР. Той подаде оставка и при инцидента в пловдивското село Катуница и последвалите размирици. Тогавашният министър Цветан Цветанов обаче не я прие.

За напускането на главния секретар се заговори по-рано днес, когато новоназначеният вътрешен министър Цветлин Йовчев съобщи, че Калин Георгиев му е споделил вчера, че желае да напусне системата.

Оставка днес подаде и председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Константин Казаков, съобщи БНР. Той оглавява агенцията от 2011 година, когато замени на поста именно настоящия вътрешен министър Йовчев. Преди това, от 2009 година, Казаков е зам.- председател на агенцията.

Припомняме, че ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет, който помага за изпълнението на политиката за защита на националната сигурност на страната.

Именно и това е посочено като мотив за оставката на Казаков – премиерът трябва да може да избере екип, с който да бъдат постигнати целите на правителството.

Председателят на ДАНС се назначава с президентски указ, но по предложение на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още