IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъвременяването на пенсиите няма да ощети пенсионери за енергийни помощи

Границата за достъп до енергийна помощ става по-висока и варира между 108,60 лв. и 202,20 лв.

17:24 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Осъвременяването на пенсиите няма да ощети пенсионери за енергийни помощи

Социалното министерство предлага промени в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, с които да се преизчисли коефициентът за отпускане на помощта. Целта е да се защитят интересите на пенсионерите от рисковите групи.

С промените ще се отчетат новия размер на социалната пенсия за старост и решението на Националния осигурителен институт за осъвременяване на пенсиите от 1 юли тази година (чриз швейцарското правило), съобщиха от социалното министерство.

Границата за достъп до енергийна помощ става по-висока и варира между 108,60 лв. и 202,20 лв. като най-висока е за най-рисковите групи – възрастните хора над 75 години, които живеят сами, лицата с трайно намалена работоспособност и самотните родители с деца до 18-годишна възраст.

Условие за получаване на този вид помощ е средномесечният доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молба-декларацията да бъде в границата на диференцирания минимален доход.

През миналия отоплителен сезон 2014-2015 близо 256 хиляди лица и семейства са получили енергийна помощ. Тя бе в размер на 72,20 лв. и се изплати за месеците ноември-март.

Вицепремиерът Ивайло Калфин предупреди кметовете на общини да не използват социалната политика като предизборен инструмент. В Шумен Калфин заяви, че е призовал социалните институции да не позволят различните социални услуги и помощи да се ползват за извличане на политически или партийни дивиденти с оглед на предстоящите местни избори тази есен.

Калфин обясни, че част от социалните дейности на държавата са прехвърлени на общините и е недопустимо тези средства да се разпределят според политически симпатии, а действащи кметове да си правят кампания с тях.

„Това са държавни средства, който и да е кмет на съответната община негово задължение е да спазва правилата и тези държавни средства да стигнат до хората, които имат нужда от тях", подчерта Ивайло Калфин, допълва агенция Фокус.

Социалният министър даде пример с програмата за разпределяне на лични асистенти, посочвайки, че има масови обвинения, особено в малки общини с висока безработица, че се назначават хора въз основа на лична симпатия. „Подобни са програмите за временна заетост, подобни са програмите за помощ за отопление", каза още Калфин, допълвайки, че се търси начин заявленията за енергийна помощ да не се подават в общински администрации.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още