IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 юли приемат молби за енергийни помощи за новия сезон

255 хил. домакинства са получили помощи през изминалия отоплителен сезон

17:10 | 29.06.15 г.
От 1 юли приемат молби за енергийни помощи за новия сезон

Агенцията за социално подпомагане ще отвори приема за целева помощ за новия отоплителен сезон (2015 – 2016 година) от 1 юли, става ясно от съобщение на сайта на институцията. Крайният срок за подаването на молби е 31 октомври 2015 година.

Целевите помощи за отопление се отпускат за период от пет месеца – от 1 ноември на текущата година до 31 март на следващата. Подпомагат се домакинства с ниски доходи, като държавата поема част от сметките за  отопление, независимо от вида му – с твърдо гориво, парно, електроенергия или природен газ.

През изминалия вече зимен сезон към 255 хил. домакинства са получили помощ за отопление. Подадените молби са били над 303 хил., коментираха от Агенцията в началото на годината. Размерът на помощта е 72,20 лева на месец. Сумата беше увеличена през октомври заради поскъпването на електроенергията.

От Агенцията уточняват още, че молбите за помощи се подават по постоянен адрес. За настоящия отоплителен сезон 2015/2016 г. е изменен коригиращият коефициент, с който се намалява размерът на пенсиите - от 1,245 на 1,269. Изменението е с цел да не се допусне отпадане на пенсионери от целево енергийно подпомагане през предстоящия отоплителен сезон само поради осъвременения размер на пенсията им.

От съобщението на Агенцията не става ясно обаче дали ще има промяна в други параметри за отпускане на целевата помощ, нито в размера й.

От години енергийният регулатор получава обвинения, че през цената на тока се провежда социална политика и се определят по-ниски цени от реалните с цел да подкрепят бедните домакинства. Цената на тока трябва да отразява реалностите, а бедните семейства да бъдат подкрепяни с енергийни помощи, като за целта трябва да бъде разширен обхватът на програмата, коментират още експерти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още