Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия става 300 лв., а максималната - 1440 лв.

От 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило

Снимка: БГНЕС

Социалният министър Деница Сачева потвърди, че от 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило. Тя уточни, че от 1 януари 2021 г. минималната пенсия става 300 лв., а максималната - 1440 лв.  По думите й става дума за осъвременяване на пенсиите, което ще затвори много неравенства.

"За да нямаме упреци, че пенсионната система е социално подпомагане, предложихме ваучери за храна", отбеляза още социалният министър. Предвиждат се ваучери от 120 лв. за храна към пенсиите от 300 до 369 лв.

„Пенсионерите, които ще останат с 300.01 лева до 369 лева, това са 390 000 души, за тях предвиждаме в допълнение да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна. Добавката от 50 лева продължава до края на месец март 2021 година", заяви в ефира на БНТ Сачева. 

"Увеличаването на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са част от управленската програма и не са изненада. Няма нищо предизборно", обяви Сачева.

Още по темата

"В момента увеличаването на всички тези плащания и мерките, които предлагаме, са по-скоро свързани с COVID кризата. Същото се отнася и за универсалните детски надбавки", аргументира се социалният министър.

Промяна в размера на обезщетението за майчинство няма да има.

"Стимулът в момента е по-скоро да се връщат хората на пазара на труда... има хора, които биха искали по-бързо да се върнат към пазара на труда, има други, които биха искали да останат повече. В случая политиката, която можем да си позволим, е да дадем универсални детски добавки, да направим така, че без подоходен тест да се взимат помощите за първи и осми клас. Така че това са политиките, с които ние ще подкрепим семействата и децата", коментира социалният министър.

На въпрос дали правителството не си купува спокойствие с тези увеличения в различни сектори, Сачева заяви, че не вижда нищо спокойно в ежедневието си.

"Не е вярно, че вкарваме в лош сценарий едно следващо правителство", посочи министърът на труда.

„Смятам, че бюджетът, който сме предложили, е разумен, правим добър баланс от държавните средства и от средствата, които получаме от ЕС“, заяви Деница Сачева.

По отношение на безработицата Сачева поясни, че се надява да приключим година със 7% безработица, като това ще зависи от зимния туризъм.

По думите й най-силно засегнатите сектори от кризата ще са туризмът и транспорта.

По отношение на предстоящите инвестиции в българската здравна система Сачева каза, че по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" до края на декември ще бъдат дадени 120 млн. лева за лекарите на първа линия срещу COVID-19. Договарят се нови 40 млн. лева за следващото тримесечие. Ще има възможност за закупуване на допълнителна техника по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", като се договарят 145 млн. евро в момента.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Икономист: Новите ограничения да вървят с директни плащания за бизнеса