Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От 1 юли: За пенсиите до 369 лв. индексация от 10%, за по-високите - 5%

Предлага се и еднократните помощи за децата от първи и осми клас също да са без подоходен критерий

От 1 юли: За пенсиите до 369 лв. индексация от 10%, за по-високите - 5%

Снимка: Angelov Velko /Bloomberg News

От 1 юли догодина догодина пенсиите между 300 и 369 лева ще се индексират с около 10%, а за тези над 369 лева индексацията ще е 5 на сто. Това обяви пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

Таванът на пенсиите ще надхвърли 1400 лева при 1200 лева в момента. Минималната пенсия ще е 300 лева още от януари 2021 година. Това ще се заложи в проекта за бюджета за следващата година, уточни министърът.

Както вече беше потвърдено, до месец март 2021 година пенсионерите ще продължават да получават по 50 лева допълнително.

Още по темата


Предлага се и еднократните помощи за децата от първи и осми клас също да са без подоходен критерий и сумата да е се повиши до 300 лева, при 250 през тази година. 

„Помощта за 1 клас се получава от около 44 000 деца, а общо едно поколение деца е средно около 60 000. От социалните служби ми обясниха, че много родители се осигуряват на минимума, за да попаднат в тази помощ”, каза социалният министър като мотив за промяната.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята за отпадане на подоходния критерий при получаване на детски надбавки и дори я обяви като гласувана от правителството. Така всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, ще получават детски надбавки догодина, тъй като ще бъде заложено в бюджета за 2021 г.

Семействата с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца – 90 лв., а семейства с три деца – 135 лв.

„Универсалните детски добавки са европейска практика, тя действаше до 2011 година, сега се връщаме на нея“, заяви Деница Сачева и допълни, че мярката няма общо с изборите, а целта е да се покаже, че всички деца са с равни права.

Според разчетите тази мярка, която ще засегне 1,2 млн. деца, ще струва на държавата още близо 400 млн. лева.

Предложенията били направени още преди избухването на коронакризата, обясни социалният министър и отхвърли това да е предизборен ход. Към момента всички семейни помощи за деца са около 572 млн. лева.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
8
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
1. 365 х 1,1 = 401,52. 375 х 1,05 = 393,75Найс, а?Хайде обяснете на втория защо горното е справедливо и отговаря на личния му принос.
3
 
5
 
6
Achtung до: vzhekoff
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това за приноса е силно съмнително, 95% от тези с максимални пенсии са били *** на държавна хранилка из разни министерства. Докато минималната пенсия не покрие социалния минимум не 5% ами 1% не трябва да се вдигат. Докато дойде време на IT инженерите с големи заплати да се пенсионират има поне още 20 години, сегашните пенсионери на максимални пенсии не са такива.
4
 
4
 
5
Грую Груев до: vzhekoff
преди 1 година
Естествено, те са най-добрите и лоялни гласоподаватели, защото много ясно помнят кой им е подхвърлил 50-100 лева. Неслучайно нещата станаха диаметрално противоположни - герП засилиха ултра много позициите в села и малки градчета, където размазват всички, но губят позиции в големите градове, където стартираха като партия. Комунисти, сър!
3
 
8
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
По-лошото е, че пак се толерират неплащащите - колкото по-малък принос към осигурителната система - толкова по-голямо увеличение.
1
 
9
 
3
фиг.1 до: toto 2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Всичко, което се случва преди изборите е предизборен ход. Разликата е, че едните само обещават, а другите го правят.

Още от Икономика и политика
Цената на тока продължава да държи високи производствените цени