IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 юни електронните рецепти са задължителни

НЗОК няма да заплаща отпуснати лекарствени продукти по издадени след тази дата рецепти на хартиен носител

12:20 | 13.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се извършва само с електронни  предписания. Това съобщават от здравния фонд.

От НЗОК са информирали договорните си партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки, за промяната, въведена с променената наредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (Обн. ДВ, бр.37 от 07.05.2021 г.).

С цел осигуряване на здравноосигурените лица на коректно и безпроблемно отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, е необходимо софтуерите на аптеките да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми, посочват от Здравната каса. 

Националната здравноосигурителна каса няма да заплаща отпуснати лекарствени продукти по издадени на/след 1 юни 2021 г. рецепти на хартиен носител.

Всяка рецепта има уникален номер, дата и ЕГН на пациента. Опцията "Не заменяй" се запазва. При посещение аптека пациентът може да купи предписаните му лекарства. Ако някой от медикаментите липсва, ще може да се купят от друга, тъй като уникалният код по електронен път е подаден до всяка аптека.

Рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май. Предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021 година. Това беше записано в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Документът бе обнародван в "Държавен вестник" на 7 май.

Пилотно електронните рецепти бяха стартирани от началото на годината с идеята да функционират напълно от началото на май. Заради липсата на софтуерна готовност сред аптеките към националната здравна информационна система обаче се очерта ново забавяне.

Е-рецепти досега издаваха само в някои по-големи аптеки в страната. Затова здравното министерство удължи срока, в който може да действат и хартиените рецепти до края на април, а сега – до края на май.

Новият срок за пълното им въвеждане е 1 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още