IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 15 април ще се приемат молби за еднократна енергийна помощ

Молби могат да подават и тези, на които им е било отказана енергийна целева помощ през миналия отоплителен сезон

15:03 | 11.04.13 г.
<p>
	Снимка:<em> БТА</em></p>

Снимка: БТА

От 15 април започва приемането на молби за отпускане на еднократната помощ от 65,72 лева за лицата, които не са кандидатствали или им е отказана енергийната целева помощ през миналия отоплителен сезон, заради надвишаване с до 10 лева на изисквания доход. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната полтика.

От ведомството уточняват, че молбите ще се приемат до 26 април включително, а изплащането на добавките ще започне в края на месеца. Ще се взима предвид доходът за шест последователни месеца между 01.01.2012 и 30.09.2012 г.

„В понеделник всички агенции, ангажирани с изпълнението на пакета от спешни мерки, ще бъдат в готовност да започнат работа”, увери служебният социален министър Деяна Костадинова. Тя допълни, че се очаква утре в „Държавен вестник” да бъдат обнародвани Постановленията на Министерския съвет от миналата седмица с приетия пакет от спешни мерки за най-уязвимите.

В рамките на април ще бъде изплатена и добавката за децата с увреждания, а майките, които получават обезщетение за отглеждане на малко дете, ще получат добавката от 50 лв. в края на май, заедно с детските добавки.

Костадинова обясни още, че министерството ще предложи корекция в наредбата, регламентираща достъпа до енергийните помощи, която да компенсира влязлото в сила увеличение на пенсиите и да не се възпрепятства достъпът на възрастните хора до тях през следващата зима.

"Ние ще подготвим и съгласуваме между синдикатите и работодателите промените в Наредбата и ще я оставим готова за разглеждане за момента, в който Националния съвет за тристранно сътрудничество (НТСТ) възобнови своята дейност”, увери Костадинова.

Според очакванията на социалния министър поне 20 хил. души, които досега не са подавали молби за енергийни помощи и отговарят на изискването за доход с до 10 лв. по-голям от заложения в наредбата, ще кандидатстват за еднократната помощ от 65,72  лв..

За да не бъдат ощетени пенсионерите, които досега са имали право на енергийна помощ, но след 1 април надвишават изисквания доход, ще бъде предложена корекция на коефициента, с който се намаляват пенсиите при изчисляване на дохода за кандидатстване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още