Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От 15 юни маските са задължителни в обществения транспорт, аптеките и болниците

На всички останали места носенето на предпазни маски е препоръчително, става ясно от заповед на здравния министър

От 15 юни маските са задължителни в обществения транспорт, аптеките и болниците

Снимка: Getty

Здравният министър Кирил Ананиев издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 юни до 30 юни.

Първата заповед касае носенето на маски, като гражданите се задължават от 15 юни да носят защитна маска или друг вид предпазно средства в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително. 

Още по темата

Втората заповед се отнася за карантинните условия в страната. От 15 юни (понеделник) всички лица, които пристигат на територията на България от Швеция, Великобритания, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия,  Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване.

Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Ирландия, Испания, Малта и Италия в периода от 2 юни до 14 юни.

С третата заповед се забраняват от 15 юни до 30 юни посещенията на дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове.

 Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви,  занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Четвъртата заповед касае задължителната изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19, както и карантинирането на контактните лица. Основното в тази заповед е, че след изписване от лечебното заведение, лицата, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември