IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 200 000 българи в Украйна са мобилизирани само 20 души

Украинският външен министър Павло Климкин отрече да има непропорционалност при пращането на призовки

12:50 | 16.02.15 г.
От 200 000 българи в Украйна са мобилизирани само 20 души

Само 20 украински граждани от български произход при българска общност от над 200 000 души в Украйна са получили призовки при последната вълна на мобилизация. Това заяви украинският външен министър Павло Климкин след срещата си с външния ни министър Даниел Митов.

Не може да става дума за никаква непропорционалност при мобилизацията в Украйна, заяви Климкин и определи подобни твърдения като спекулации.

„Всичко, което се случва в Украйна, борбата за нашата независимост и свобода, за европейските ценности, никога не се случва и няма да се случва по национален признак, ние сме единни в нашата борба за единна, демократична и европейска Украйна“, отбеляза Климкин.

Той е уверил министър Митов, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите критерии за добро третиране на малцинствата, стана ясно и от думите на българския министър.

Украинският външен министър оцени като извънредно напрегната ситуацията в Донбас. Климкин декларира, че Киев спазва Минските договорености и режима за прекратяване на огъня. Министърът обаче посочи, че за последното денонощие въоръжените сили на Украйна са били подложени 112 пъти на обстрел от „терористите“ от Донецк и Луганск.

България ще изпрати хуманитарна помощ от храни и медикаменти за Донбас, посочи още министър Митов. Той изтъкна също така, че страната ни е готова да предложи експертна помощ за провеждане на реформи в Украйна предвид нейната европейска перспектива.

Министър Митов е препотвърдил позицията на нашата страна в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна.

След съвместната пресконференция на Митов и Климкин в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов се състоя церемония по връщане на украинската страна на две икони, културна ценност, незаконно изнесени от Украйна. С този акт България изпълнява своите задължения като страна по Конвенцията за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още