IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2016 г. в ЕС влизат нови правила за лозарството

С европейски средства може да се засадят лозови насаждения със 75 на сто еврофинасиране, каза Красимир Коев

10:24 | 20.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
От 2016 г. в ЕС влизат нови правила за лозарството

Собствениците на винени сортове лозя да побързат и да закупят права за засаждане до края на тази година, защото от 2016 година увеличението на насажденията ще бъде ограничено от нови европейски правила. Това призова директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Той обясни, че всяка страна - членка на ЕС има квота. България има 600 хиляди реално засадени декара с лозя, а имаме право на 800 хиляди декара. „Тази разлика са така наречените права от национален резерв, които можем да ползваме до края на тази година. Ако не ги ползваме, губим ги безвъзвратно”, коментира той пред БНР.

Ползването за засаждане на един декар лозя се придобива срещу 1,50 лв. Необходимо е да се притежава задължително вид собственост на земята - собствена, под аренда, под наем. До края на тази година закупуването на тези права се осъществява в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Това дава възможност да се кандидатства за европейски средства, обясни още Коев. Той уточни, че правата са за две години, които преминават в разрешение за засаждане и след като то изтече, правата се губят. 

Коев призова гроздопроизводителите да се активизират и да използват еврофинансирането за лозови насаждания, което ще е валидно само до края на 2016 година. „Има риск, ако не се активизират гроздопроизводителите, а това е един от печелившите отрасли в селското стопанство, има бърза реализация на инвестициите и самоучастието е само 25%”, посочи той. С европейски средства може да се засадят лозови насаждения със 75 на сто еврофинасиране.

Той коментира, че с помощта на евросредствата можем да повишим своята конкурентоспособност и да завоюваме нови пазари, отново да станем конкурентни и да възвърнем позициите си отпреди 25 години на пазара на вино.

Новите правила предвиждат на база реално засадените площи на всяка държава да се дава и 1 процент повишение. От 2016 до 2030 година ще се получава всяка година по 1 процент повишаване за лозарския си потенциал, но този 1 процент няма вече да се финансират с европейски средства, обясни той.

Към момента лозовите насаждения в страната са в много добро състояние, каза още Коев. Той разчита на добра реколта, която ще подобри позициите ни на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още