Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От 21 април ще се възобновява заплащането за синя и зелена зона в София

Предвижда се търговците по сергиите да не плащат наем по време на извънредното положение, каза столичният кмет

От 21 април ще се възобновява заплащането за синя и зелена зона в София

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 21 април поетапно зоните за платено паркиране в София ще бъдат пуснати. Това каза по bTV кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че след отпадане на таксуването заради въведеното извънредно положение, районите с платено паркиране са се напълнили с автомобили.

Още по темата

В момента се обсъжда да се възобнови плащането в синя зона, а на по-късен етап и в зелена зона.

Столичният кмет предупреди, че започват засилени проверки в София за спазване на противоепидемичните мерки, като за целта е организиран целият ресурс на СДВР и Общинска полиция. Тя подчерта, че ще има санкции и органите на реда ще бъдат безкомпромисни, защото неспазването на правилата застрашава и околните.

Фандъкова уточни, че ако има организация по пазарите, мерките ще бъдат преразгледани. Тя добави, че се предвижда търговците по сергиите да не плащат наем по време на извънредното положение.

Заради неочакваните разходи за борба с коронавируса, общината ще се опита да спести 8 млн. лв. от изпълнението на някои основни ремонти на улици. Фандъкова добави, че това не са ключови пътни артерии и дори след Великден предстои ремонт на бул. „България“.

„За месец март загубите на Центъра за градска мобилност от зоните и билетите е 6 млн. лв., 6,5 млн. лв. са загубите на транспортните оператори заради намаления пътникопоток. До 21 април зоните остават безплатни, обсъждаме постепенното пускане на синя зона, а след това и на зелена“, посочи Фандъкова.

По-голямата част от софиянците спазват правилата. Моето наблюдение е, че над 90% от тях спазват правилата, каза  още кметът и подчерта, че заради останалия малък процент, рискът за всички е много голям.

„Затова контролът трябва да бъде изключително сериозен. Всичко зависи от нас. Ако спазваме правилата, няма да има такива тежки забрани. Молбите ми към хората са две – търпеливо да изчакват на КПП-то на пазарите и да носят задължително маски", апелира тя. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Северно или Южно Черноморие - къде сезонът ще е по-силен?