Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От 7 октомври банките трябва да оценяват по нов начин клиентите за пране на пари

При определянето на риска финансовите институции са длъжни да отчитат дейността на компаниите в сектори с по-висок риск от корупция

От 7 октомври банките трябва да оценяват по нов начин клиентите за пране на пари

Снимка: Архив Ройтерс

От 7 октомври кредитните и финансовите институции трябва да правят комплексна проверка на клиентите си, свързани с нови насоки от европейска директива, която се отнася до изпиране на пари и финансиране на тероризма, съобщи пресцентърът на Българската народна банка.

Още по темата

Актуализираните насоки на Европейския банков орган заменят предишните регулаторни изисквания, които бяха приети на 1 март 2021 г.

Банките и финансовите институции са длъжни да правят оценка на риска при индивидуални делови взаимоотношения и случайни сделки. Контролът за спазването на изискванията се простира и върху органите, отговорни за надзора на тези дружества.

С Насоките за рисковите фактори, свързани с мерки срещу изпиране на пари и финансиране на тероризма, се определят фактори, които дружествата следва да имат предвид при оценяване на риска, който засяга стопанската им дейност, деловите им взаимоотношения или случайни сделки с физическо или юридическо лице.

Актуализиране на оценките

Компаниите трябва сами да определят начините, по които да коригират степента на своите мерки за комплексна проверка на клиента по начин, съразмерен на идентифицирания риск от изпиране на пари и финансиране на тероризма.

Те трябва да актуализират всяка година оценките на риска в системите и механизмите за контрол, за да се гарантира включването на нови или нововъзникващи рискове.

От ЕБО съветват да се имат предвид сигнали и доклади на компетентните органи с информация за нови категории клиенти, държави или географски райони, нови продукти, услуги и системи за контрол.

Дружествата следва да гарантират, че тяхната оценка на риска е съобразена с техния бизнес профил и отчита факторите и рисковете, специфични за стопанската дейност.

Когато дадено финансово дружество е част от международна група, трябва да се оценяват рисковете и заради връзките ѝ с държави и географски райони с висока степен на корупция.

Източници на информация

За да идентифицират риска от изпирането на пари и финансиране на тероризма дружествата следва да се позовават на информация от различни източници. Сред тях са наднационалната оценка на риска на Европейската комисия; списъкът на Европейската комисия с високорискови трети държави; информация от правителствата с национални оценки на риска, политически изявления; информация от регулаторните органи и звената за финансово разузнаване, както и медийни публикации.

Факторите, които могат да бъдат от значение при определянето на риска, са дейността на клиента на даденото дружество в сектори, свързвани с по-висок риск от корупция, например строителство, фармацевтични продукти и здравеопазване, търговия с оръжие и отбрана, добивна промишленост или обществените поръчки.

Трябва да се вземат предвид контактите на клиентите в политиката, с местни или регионални висши държавни служители, където рискът за корупционни практики е по-голям.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Примката около гърлото се стеснява за малкия човек. Тотален контрол. Робство.

Още от Икономика и политика
Анализатори: Кирил Петков и Димитър Ковачевски поставиха началото на нов вид диалог