IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес започва подаването на декларации за корпоративни данъци

Срокът за плащане на налога е 30 юни

12:43 | 01.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От днес фирмите могат да подават годишните декларации за облагане с корпоративни данъци през Портала за електронни услуги на НАП. Декларацията се подава само по интернет с квалифициран електронен подпис (КЕП), съобщават от приходната агенция. С тази декларация се подава и годишен отчет за дейността. Юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 г., според последните промени в законодателството.

Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са чрез интернет или с пощенски запис за данъчно плащане. Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата, напомнят от НАП. 

Очаква се в началото на другата седмица да бъде достъпна и електронната предварително попълнена данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица. Тя ще е достъпна в Портала за е-услуги на НАП.

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), ще имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем, получени суми от продажби в интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство. Издаването на ПИК е безплатно и става във всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес на лицето, уточняват от приходната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още