IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От януари тръгват новите трамваи в София

Догодина столицата ще се сдобие и с нови тролеи и съчленени газови автобуси

10:46 | 30.11.13 г.
От януари тръгват новите трамваи в София

Четири нови трамвая тръгват в началото на януари догодина в столицата, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно със заместник-кмета по транспорта Любомир Христов те разгледаха първия трамвай от общо 20, които бяха закупени по ОП "Околна среда".

Трамваят е полски, нископодов, оборудван е с климатик, има специални системи за сигурност и е снабден с видеонаблюдение. Той отговаря на всички европейски изисквания и спестява енергия.

Следващите три трамвая ще пристигнат през декември и най-вероятно ще се движат по линия номер 1, уточни кметът Фандъкова. Крайният срок за доставка на всички двайсет трамвая е края на май догодина.

Стойността на един трамвай е над 1,6 млн. евро. 

А по отношение на закупените тролеи за обществения транспорт на София, очаква се първите от тях да пристигнат в началото на следващата година. Общината закупи общо 50 тролеи и вероятно всичките ще бъдат у нас отново до месец май.

"Преди да започнат да се движат новите трамваи, предстоят подготвителни и довършителни работи по обучение на персонала. Ще бъдат извършени последни изпитания и проби на возилото пред специална комисия", посочиха днес експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още