IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От януари винопроизводителите ще кандидатстват за субсидии по новата програма

Общият бюджет на новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 година е 133,8 млн. евро

08:56 | 28.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
От януари винопроизводителите ще кандидатстват за субсидии по новата програма

От 1 януари догодина производителите на грозде и вино ще могат да кандидатстват за финансиране по мерките от новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 година. Общият бюджет на програмата до 2018 г. е 133,8 млн. евро.

Това съобщи пред Investor.bg изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев след заседание на Комисията по земеделие и храни.

"Дали сме си възможност до 10 декември да бъде окончателно готов текстът на програмата, за да бъде предложен за публично обсъждане. И така от 1 януари производителите да могат да кандидатстват за финансиране по програмата. Програмата е разработена от бранша, съвместно с Държавен фонд “Земеделие”, чрез консултации с Изпълнителната агенция по лозата и виното", обясни Коев.

Какво е заложено в новата програма за подпомагане на бранша?

В новата програма са включени две нови мерки, които в стария вариант не бяха предвидени. Едната от тях е за популяризиране на българските вина на чуждите пазари в Европейския съюз, както и извън него. Другата е за инвестиции в нови технологии, за нови сортове лозя и техники, с които да се увеличи конкурентоспособността на българския производител.

Заложеният бюджет на мярката за популяризиране и реклама на сортовете и вината ни навън е в размер на 7,5 млн. евро за периода 2014-2018 г. Според параметрите на мярката европейското финансиране е до 50% от действителните разходи, направени във връзка с рекламата на вината извън България. Националното съфинансиране не трябва да надвишава 30%.

Кандидатите участват с лично финансиране в размер на минимум 25% от размера на действителните разходи.

По отношение на другата мярка, свързана с инвестиции в модернизация, заложената финансова помощ по програмата е 42,5 млн. евро. Максималният размер на финансовата помощ е до 50% от разходите за изпълнение на всяка конкретна дейност. Авансови плащания не се предвиждат.

"Очаквам на 100% усвояемост по програмата за инвестициите. Тази мярка е много важна за бизнеса", коментира Коев.

Третата мярка заложена в новата Национална програма е за събирането на реколтата "на зелено". Безвъзмездната финансова помощ, която се отпуска по нея е 3 млн. евро. 

Последната мярка е “Подобряване на техниките за управление” с общ бюджет 80,8 млн. евро. Европейските средства покриват до 75% от действителните направени разходи. Авансовите плащания са в размер на до 80% от одобрената финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vezna
преди 10 години
Защо ли ме струва, че за пореден път ще дадат надежда за хората, а след това ще секне подпамаганието. Може би защото е наложила се практика вече!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още