Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От Института по метеорология настояват за отделяне от БАН

С ултимативно писмо до премиера служителите заплашват да прекратят работата си, докато исканията им не бъдат изпълнени

От Института по метеорология настояват за отделяне от БАН

Снимка: БТА

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което го уведомява, че служителите са готови да подновят протеста си и да прекратят работа.

"Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще подновим протеста и ще прекратим оперативните си дейности. Търпението ни се изчерпа. Време е и държавата да направи задълбочена проверка как и за какво се разходват предоставяните от нея средства на БАН", се казва в писмото, което е публикувано на сайта на ведомството.

В момента НИМХ продължава работата си ден за ден, единствено поради отговорното отношение на министър Красимир Вълчев към важните за държавата и обществото задачи, които изпълняваме и финансовата помощ от Министерството на образованието и науката. Не знаем докога може да продължи това финансиране и това не е изход от ситуацията, в която бяхме поставени, пишат още от НИМХ. 

Още по темата

От ведомството призовават правителството да предприеме спешно действия за извеждането на НИМХ от БАН с всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства. Това трябва да се случи възможно най-бързо, преди БАН да е успял с действията си да ликвидира дейността на НИМХ, продължаваща вече 128 години, се казва още в писмото.

От НИМХ настояват да преминат към Министерство на образованието и науката, като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства.

„До извеждането на НИМХ от състава на БАН спираме да изпълняваме всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на БАН“, категорични са метеоролозите и хидролозите.

Те уточняват, че запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната дейност в НИМХ е едно от най-важните ни постижения, което следва да се запази и развие. С това ще се гарантира и пълноценната ни работа като Национална хидрометеорологична служба на Република България, пише в писмото.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЕК одобри Националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.