IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От кои страни идват най-големите емигрантски преводи в България?

Българските емигранти в Турция са изпратили в родината около 830 млн. долара през 2014 г.

13:46 | 14.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Българските емигранти в Турция са изпратили в родината си около 830 млн. долара през 2014 година, формирайки близо 1,5% от брутния вътрешен продукт на България, еквивалентен на около 55,7 млрд. долара. Средният емигрант от България в Турция изпраща у нас около 1200 долара годишно.

Това разкрива интерактивна карта на мигрантските трансфери в света на базата на данни на Световната банка, изготвена от списание Time.

България получава значително по-голяма сума от емигрантите си в Турция в сравнение с трансферите от останалите държави, разкрива още картата.

Турция е следвана от Испания, откъдето изпратените средства от български емигранти възлизат на значително по-малко - 198 млн. долара, или 0,35% от БВП на България.

На трето място е Германия с трансфери за общо 113 млн. долара към България през миналата година. На четвърто са САЩ с обща сума от 97 млн. долара, а на пето е Великобритания със 74 млн. долара.

Топ 10 се допълва от Италия (72 млн. долара), Гърция (68 млн. долара), Белгия (31 млн. долара), Канада (24 млн. долара) и Холандия (23 млн. долара). Значителни трансфери има и от Австрия (22 млн. долара) и Франция (21 млн. долара).

7 млн. долара са изпратили в България емигрантите в Русия. Сред скандинавските държави най-големи са трансферите от Швеция – 10 млн. долара, следвана от Норвегия със 7 млн. долара и Финландия с 2 млн. долара.

Сред съседните на България държави емигрантите в Сърбия са изпратили към родината си 2 млн. долара, а от Македония – 1 млн. За Румъния не са налични данни.

България получава седемцифрени трансфери и от далечни държави като Австралия (5 млн. долара) и ЮАР (4 млн. долара), разкрива още картата.

В глобален план мигрантите са изпратили 583 млрд. долара в родните си страни през 2014 г., като 440 млрд. долара от тях са били насочени към развиващи се държави. Тези средства обикновено формират малка част от брутния вътрешен продукт на държавите, но въпреки това са близо четири пъти повече от общата чуждестранна помощ от 135 млрд. долара миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Това с нигерия силно ме съмнява да е реална цифра. Сигурен съм че е манипулирана или щото реалната бройка на нигерийци е по висока щото са нелегални, или измами с нигерийски спам които после отиват натам уж пратени от имигранти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
kaputov
преди 8 години
Интересна статия,но трябваше да пишете и какви парични преводи има от България и за къде.Бегъл преглед на картата показва,че значителни преводи са правени към Испания-$14м,Русия-$13м,Украйна и Германия-по $8м,Франция-$7м,Сърбия-$6м,Чехия-$4м,Унгария-$3м,Италия-$3м,Полша-$2м и по $1м-Турция,Нигерия,Австралия,Словакия,Австрия,Швеция,Исландия...сигурно съм пропуснал някоя държава.На-много средно пари са изпратили имигрантите от Нигерия-$12800.Така $75м са преведени от България.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още