IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ноември мобилна експертна група ще помага на общините за европроектите

Юристи, икономисти и инженери с опит ще консултират местните власти по проблеми, свързани с управлението на проекти, финансирани със средства от ЕС

13:31 | 09.10.12 г.
<p>
	<em>Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.</em> &nbsp;Снимка: БТА</p>

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.  Снимка: БТА

От ноември мобилна група от 10 експерти тръгва на обиколка по общините, за да помага на местните власти при изпълнението на европейски проекти.

Това съобщи министърът по управлението на средствата от Европейския съюз (ЕС) Томислав Дончев на пресконференция, на която бяха представени резултатите от изпълнението на проект за обучение на чиновници от областните и общински администрации.

Идеята за мобилното експертно звено, станало известно и като „хвърковатата чета“, министър Дончев представи още в началото на миналата година във връзка с необходимостта да се засилят темповете на усвояване на европейските пари.

Групата ще се състои от юристи, икономисти и инженери с опит в работата по европроекти, които ще консултират общините и ще им дават становища и препоръки по различни проблеми и казуси, свързани с управлението на проекти, които се финансират със средства от Евросъюза.

Дейността на мобилното експертно звено също ще се финансира с европари, по линия на оперативната програма „Техническа помощ“, като бюджетът възлиза на близо 700 хил. лева.

Бенефициентите ще трябва предварително да заявяват консултация с мобилния екип. Заявленията ще се разглеждат на всеки две седмици, като от всички подадени искания ще се избират приоритетни казуси.

Експертите ще дават предимство на общините, които имат проблеми с управлението на проекти, финансирани по оперативните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“.

С над 1,9 млн. лева по линия на „Техническа помощ“ около 4 хил. чиновници от общинските и областните администрации са били обучени да управляват европроекти.

По време на организираните обучения административните служители са се оплаквали най-често от сложните и неунифицирани процедури за кандидатстване, бавната оценка на проектните предложения, липсата на оборотни средства за съфинансиране на проектните дейности, забавяне на плащанията към бенефициентите и недостатъчен административен капацитет както на самите бенефициенти, така и на отговорните за управлението на европарите административни структури.

Предстои да бъдат организирани нови обучения, като чиновниците са поискали да бъдат дискутирани констатирани нередности при управлението на проектите, разработването на технически задания и методики за оценка на оферти по обществени поръчки, бъдещето на кохезионната политика, оценка на риска, стратегическо планиране и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още