IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От основен ремонт се нуждаят шест тунела по магистралите Хемус, Тракия и Люлин

Прокуратурата оповести резултатите от проверка на съоръженията

15:32 | 25.04.17 г. 1
<p>
	Демонтиране на старата осветителна конструкция в тунел &bdquo;Ечемишка&ldquo;. Снимка: АПИ</p>

Демонтиране на старата осветителна конструкция в тунел „Ечемишка“. Снимка: АПИ

От основен ремонт се нуждаят шест тунела от трансевропейската пътна мрежа в България, информира Прокуратурата. По магистрала „Хемус“ това са тунелите „Витиня“ (лява тръба), двете тръби на „Топли дол“ и лявата тръба на „Ечемишка“, както и двете тръби на „Правешки ханове“.

По магистрала „Тракия“ трябва да бъде ремонтиран тунел „Траянови врата“. Основен ремонт е нужен и за тунел „Големо Бучино“ на магистрала „Люлин“. 

От ремонт имат нужда и осем тунела от републиканската пътна мрежа – три по пътя Видин – Кулата, четири по пътя Русе – Маказа и един полутунел на пътя Гоце Делчев – Девин.

Констатациите Прокуратурата прави след тежкото произшествие в тунел „Ечемишка“ от 5 февруари тази година и след извършена проверка от Върховна административна прокуратура (ВАП) за състоянието на тунелите в страната, част от републиканската пътна инфраструктура.

В хода на проверката на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е възложено да организира инспекции за състоянието на съоръженията. Отделно от това, чрез съответните окръжни прокуратури е възложено на кметовете на общини извършването на проверки за състоянието на тунелите по общинските пътища.

От Пътната агенция са разпоредили спешна проверка и са назначили специализирано звено за експертна оценка от представители на АПИ, транспортното министерство, МВР и УАСГ.

В резултат на извършените множество проверки е установен броят на тунелите, нуждаещи се от ремонт и са определени краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване технико-експлоатационните качества на съоръженията. Извършено е и преструктуриране на бюджета на съответния държавен орган, определен за проектиране и текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа, информира Прокуратурата.

След намесата на ВАП от АПИ са поети ангажименти за действия, а от териториалните прокуратури са реализирани съответните правомощия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"Основен ремонт е нужен и за тунел Големо Бучино на магистрала Люлин. Муахахаха...! Айде, тунелите и мостовете по Тракия и Хемус са строени от комунистите по байтошово време - дет се вика, след 30 годин и на Хитлер магистралите имат нужда от ремонт, ама на Люлин не й ли реза преди две години лентичката оня, дет пак го избрахте и сега пак събира правителство да строи нови магистрали? хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още