IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От понеделник всички ученици се връщат в клас*

Децата ще се тестват по веднъж в седмицата с щадящи тестове, които са осигурени

12:52 | 02.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Всички ученици от 1 до 12 клас ще се върнат присъствено в училище от понеделник. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите.

Както се очакваше, тази сутрин е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

Тази сутрин министърът на образованието Николай Денков обяви, че очаква в началото на следващата седмица всички ученици да се върнат в класните стаи за присъствено обучение.

Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, в понеделник, защото епидемичната ситуация го позволява, обясни здравният министър.

По думите му броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска. Наред с това резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати. 

За всички деца от 1 до 12 клас са осигурени щадящи тестове, увери здравният министър. Броят им е съгласуван с образователното министерство.

Изискването за тестване два пъти в седмицата остава за преподавателите и училищния персонал.

Наличните количества тестове позволяват на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично.

Кацаров заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари. Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 хил.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, посочи още Кацаров.

Той отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да се реши от МОН.

Остава обаче изискването, ако половината от паралелката не е съгласна, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

Часове по-късно обаче Министерството на образованието и науката (МОН) обяви, че за да се върнат всички ученици в клас от понеделник, има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, дори ако децата са тестват само веднъж в седмицата. 

От МОН информират, че 678 111 са всички ученици в страната, без област Кърджали, в която заболеваемостта е под 250 на 100 хиляди души и училищата са отворени без тестване. В момента МОН разполага с 520 260 теста - 430 660 от тях са разпределени в училищата и все още не са използвани, а в склада на БЧК са налични 89 600 теста.

Към момента няма никакви налични тестове за изследване на учениците на 13 декември. 

Досега МОН е получило от Министерството на здравеопазването общо 1 597 460 теста, информират от образователното министерство.

* Допълнена с информацията на МОН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още