IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От санкциите на САЩ няма да произтече нищо на ниво ЕС

Не обмисляме контрадействия срещу Вашингтон заради решението, касаещо шестима български граждани, коментираха от Брюксел

17:06 | 03.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Решението на американските власти да санкционират шестима българи за участието им в корупционните практики в България няма да се отрази на позицията на Европейската комисия (ЕК) за членството на страната в Шенгенското пространство. Това стана ясно по време на брифинга на комисията в Брюксел.

В ЕК от години посочват, че страната ни и Румъния са готови да влязат в Шенгенското пространство и приканват и страните от общността да одобрят това решение.

Вероятно от санкциите няма да произтече нищо на ниво ЕС. "Американските санкции са наложени от властите в САЩ и нямат задължителен характер за страните от общността", категоричен беше говорителят Питър Стано, отговарящ по въпросите на външната политика на ЕС, и допълни, че те се отнасят само до дейности в САЩ и с американски институции.

Говорителят коментира още, че не се обмислят някакви контрамерки срещу Вашингтон във връзка с тях, въпреки че касаят европейски граждани.

По време на брифинга от ЕК потвърдиха, че са били в течение с решението на американските власти, но то няма да се отрази на предстоящия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Очаква се документът да бъде публикуван през юли.

България все още има недовършена работа от препоръките, направени през 2019 година, посочи говорителят на институцията Кристиан Виганд, който отговаря за въпросите на външната политика.

Докладът по Механизма също визира недостатъците на страната в съдебната система, корупцията по висшите етажи на властта и организираната престъпност. "Важен елемент е да продължи сътрудничеството с органите на Съвета на Европа, за да бъдат преодолени някои слабости, свързани със законодателната рамка в областта на корупцията и ефективността на криминалните разследвания", каза той и допълни, че ЕК ще следи внимателно за делата за корупция по високите етажи на властта.

В сряда (2 юни) финансовото министерство на САЩ публикува списък със санкции срещу трима български граждани - Васил Божков, Делян Пеевски и бившият директор в Държавната агенция Технически  операции (ДАТО) Илко Желязков. Малко по-късно Държавният департамент добави още три имена на български висши чиновници - Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Шестимата са санкционирани заради тяхната роля за корупционните процеси в България, съгласно разпоредбите на Закона Магнитски.

Комисията работи в близък контакт с институции, неправителствени организации и представители на гражданското общество при изготвяне на доклада по Механизма за проверка, коментира още Виганд в обедния брифинг в Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още