IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От утре: Дистанционна работа за поне 50% от държавните служители у нас

Работодателите да установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 ч., предвижда заповед на здравния министър

19:51 | 19.08.21 г. 8
<p>
	Здравният министър д-р Стойчо Кацаров.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Ръководителите на всички администрации да разпоредят от утре работа от разстояние на най-малко половината от служителите и да установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 ч. Това предвижда нова заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

„По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол“, мотивира се министърът.

В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване следва да организират работния процес в дистанционна форма, когато е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от служителите.

Съгласно заповедта от утре въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти или мероприятия може да не се прилага, ако 100% от персонала в съответния обект е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта или началото на мероприятието изследване с PCR тест.  Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Заповедта на здравния министър се отнася за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, както и за културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство), спортни състезания с публика, посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина.

Ръководителите на тези обекти или организаторите на мероприятия трябва да  уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
ФАКТ - Върши се същата работа, защото хората са отговорни, но натоварването на служителите на "терен" е двойно или тройнио отгоре, а заплатата същата.Ръководна мисъл се изисква, не селски тарикатлъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
Качеството на услугите е спаднало много, не се спазват законови срокове, ковида им е едно универсално оправдание. Когато обаче от клиента се иска да спази срок, никъкви облекчения не се прилагат. Или всички хвърляме теслите и да става каквото ще или работим и почиваме заедно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
travelboy, нищо не си разбрал. После ще назначат още :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
travelboy
преди 2 години
И като разберат,че и с 50% администрация е същата работа,може направо да ги съкратят след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Извадиха късметья чиновниците.Но може и 80%, защо само 50%?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
продавам *** от неваксиниран !!! Гаранция работи !!! :))) хаххаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
айде антиваксърските павета на пързалката с PCR-четата ... екстра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още