Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От утре: Дистанционна работа за поне 50% от държавните служители у нас

Работодателите да установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 ч., предвижда заповед на здравния министър

От утре: Дистанционна работа за поне 50% от държавните служители у нас

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Ръководителите на всички администрации да разпоредят от утре работа от разстояние на най-малко половината от служителите и да установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 ч. Това предвижда нова заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

„По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол“, мотивира се министърът.

В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване следва да организират работния процес в дистанционна форма, когато е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от служителите.

Още по темата
Съгласно заповедта от утре въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти или мероприятия може да не се прилага, ако 100% от персонала в съответния обект е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта или началото на мероприятието изследване с PCR тест.  Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Заповедта на здравния министър се отнася за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, както и за културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство), спортни състезания с публика, посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина.

Ръководителите на тези обекти или организаторите на мероприятия трябва да  уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
Mechkata до: travelboy
преди 2 месеца
ФАКТ - Върши се същата работа, защото хората са отговорни, но натоварването на служителите на "терен" е двойно или тройнио отгоре, а заплатата същата.Ръководна мисъл се изисква, не селски тарикатлъци...
0
 
3
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Качеството на услугите е спаднало много, не се спазват законови срокове, ковида им е едно универсално оправдание. Когато обаче от клиента се иска да спази срок, никъкви облекчения не се прилагат. Или всички хвърляме теслите и да става каквото ще или работим и почиваме заедно!
2
 
2
 
6
doba до: travelboy
преди 2 месеца
travelboy, нищо не си разбрал. После ще назначат още :)
2
 
5
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
И като разберат,че и с 50% администрация е същата работа,може направо да ги съкратят след това.
1
 
2
 
4
преди 2 месеца
Извадиха късметья чиновниците.Но може и 80%, защо само 50%?..

Още от Икономика и политика
ДАЕУ: Общините подценяват изискванията за киберсигурност