Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отбранителната индустрия настоява за диалог с институциите

В момента конкуренцията на световния пазар е ожесточена, заяви акад. Стефан Воденичаров

Отбранителната индустрия настоява за диалог с институциите

Един от протестите на работници от "Емко" срещу отнемането на лиценза на завода, 20 септември 2017 г. Снимка: БТА

Ако се създаде консултативен орган за производството на специална продукция, в който освен контролните органи да участва и бизнесът, може би няма в бъдеще да се стига до крайни решения за сектора. Това каза пред БНР акад. Стефан Воденичаров, ръководител на сдружение Българска отбранителна индустрия.

Припомняме, че Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност взе единодушно решение да бъде възстановен спреният лиценз на "Емко" (отнет според икономическото министерство за неправилно съхранение на продукцията). 

Още по темата

Според акад. Стефан Воденичаров в сектора има напрежение, тъй като до момента липсва добра комуникация между администрацията, която взема решенията, и българските производители.

Той посочи, че идеята за създаване на съвет за координиране е по идея на икономическия министър Емил Караниколов и за първи път сдружението като представител на сектора е поканено.

В момента конкуренцията на световния пазар е много ожесточена, никой не може да каже как ще се развие търсенето.

Оставането на международния пазар е изключително важно за цялата отбранителна индустрия на България. Въпросите, свързани с тези сделки, имат и геополитическо значение, допълни той.

Стефан Воденичаров коментира, че информацията в медиите от лятото за българско оръжие, стигнало до ИДИЛ, е довела до „доста неприятни разговори с наши партньори“.

Той уточни, че „Дунарит“ е член на сдружение Българска отбранителна индустрия, но не и „Емко“.

Акад. Воденичаров допълни, че в отбранителната индустрия 30 хил. души са директно заети, има и допълнителна заетост по веригата на съпътстващото производство и снабдяването. Това е част от националната сигурност, допълни той.

С нетърпение чакаме развитието на въпроса за модернизацията на българската армия, каза Водичаров и заяви, че индустрията е получила окуражителни сигнали за участие в тези проекти.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега, отчете Бисер Петков