IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат ръст на събираемостта на дълговете през юни

Сезонната заетост и липсата на сметки за парно са сред факторите, които са повлияли положително на събираемостта

11:19 | 01.08.12 г.
Отчитат ръст на събираемостта на дълговете през юни

Увеличението на сезонната заетост през лятото е довело до подобряване на събираемостта на задълженията, натрупани от българите, отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България.

Индексът на събираемостта, който организацията изчислява от началото на 2010 г., през юни се е увеличил до 121,9 пункта, докато през май беше 119,3 пункта.

Освен по-високата сезонна заетост, която се е отразила на финансовото състояние на хората, фактори, които са повлияли положително на събираемостта на дълговете, са и липсата на сметки за парно, както и по-ниските сметки за електричество през топлия месец, посочват от организацията.

По-добрата събираемост на дълговете на хората през юни отразява от една страна стабилизирането на икономиката и приходите, а от друга – растящата финансова култура на българите, отбелязват от асоциацията.

Хората вече са спрели да теглят неразумни кредити и планират по-добре приходите и разходите си.

Въпреки това обаче през лятото се наблюдава ръст на новите потребителски кредити, отчитат от асоциацията. Една част от хората, теглили потребителски кредит, са го направили заради ремонт, но някои от домакинствата използват средствата за лятната си почивка, тъй като не могат да си позволят мечтаната ваканция.

От организацията отбелязват, че се задълбочават негативните тенденции при междуфирмената задлъжнялост. Нарастват проблемните кредити на фирми, увеличават се и компаниите, които преструктурират дейността си и прибягват до съкращения на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още