IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отделна клинична пътека за редките болести обмисля здравното министерство

Подготвя се регистър на пациентите с редки заболявания

15:58 | 28.02.14 г.
Отделна клинична пътека за редките болести обмисля здравното министерство

Предстои изработване на клинична пътека за лечение на редки болести. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов, цитиран от БТА.

Вече е създадена работна група, която обсъжда предстоящи нормативни промени с цел въвеждането на отделна клинична пътека, уточни той. „И в момента това лечение се финансира от здравната каса, но всички редки болести са заложени в различни клинични пътеки“, уточни проф. Румен Стефанов от Медицинския университет в Пловдив.

Преди седмица Българският лекарски съюз предложи редките болести да „излязат“ от бюджета на касата, а здравното министерство да поеме финансирането им. Лекарите предлагат това да стане чрез национален фонд по специална държавна програма, който да плаща скъпоструващото лечение за редките болести по подобие на фонд „Ин витро“. Предложението бе подкрепено и от подуправителя на НЗОК д-р Динчо Генев.

Трябва да има помощ от държавата, защото става дума за много скъпи лекарства, в същото време за малък брой пациенти, мотивират се от здравната институция.

Експертите обясняват, че болните от значими социални заболявания, като хипертония например, остават ощетени, защото не ползват най-доброто лекарствено обслужване. Според касата е редно социалните заболявания да бъдат поставени при по-добри условия на плащане, а това може да стане само ако редките заболявания бъдат изключени от бюджета на здравната каса.

„Налице е неравнопоставеност на социалните и редките заболявания - и като стойност, и като брой пациенти“, каза Грозданова.

Хората с редки заболявания трябва да са грижа на държавата, а не да са за сметка на здравно осигурените, защото това нарушава солидарния модел на системата, е позицията на лекарския съюз.

Заместник-министърът на здравеопазването Чавдар Славов обяви и създаването на регистър на пациентите с редки болести, който вероятно ще стане факт до една-две години. Той допълни, че финансирането му ще бъде чрез Норвежкия финансов механизъм, с който Министерството на здравеопазването подписа споразумение миналата година.

По повод днешния ден на редките болести от МЗ отчетоха свършеното по националната програма за тези заболявания за периода 2008 - 2013 г. По Националната програма за редки болести в посочения период са били подложени на скрининг 62 679 новородени деца, сред които са били открити 40 с редки заболявания, каза още проф. Славов. На скринингово изследване са били подложени и 22 942 бременни жени. Открити са 85 рискови бременности. В момента се разработва нова национална програма за периода до 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още